Bezoekersvraag

Kennisbank

Weinig energie en te dik?


Door bezoeker Weber op 02-08-2015

Sinds kort heb ik mijn Friese bijrijdpaard overgekocht. Nou ben ik intensiever met hem gaan rijden. Maar merk dat ie weinig energie heeft en nog steeds te dik blijft. Hij krijgt nu s'ochtends en s'avonds een handje sportbrok en na het rijden een hapje muesli gecombineerd met zemelen (dit vanwege de glucosomine poeder). Ook krijgt hij 3 keer per dag ruwvoer en staat hij overdag een paar uur op het land met graasmasker. Hoe en wat kan ik hem het beste voeren? Groet, Maaike Weber
Antwoord:

Je hebt al diverse maatregelen genomen die bijdragen aan gewichtsverlies, namelijk weinig krachtvoer, graasmasker en extra beweging. Wees je er echter van bewust dat afvallen veel tijd in beslag neemt. Daarom moet je een afvaldieet langere tijd volhouden om resultaat te zien.

De beste remedie is om in eerste instantie te focussen op gewichtsverlies. Als een paard te zwaar is, dan hebben ze meestal minder energie en zijn sneller vermoeid. Om een paard minder te laten eten, maar wel voldoende energie te geven voor het rijden is niet eenvoudig.

Aangezien jouw paard weinig krachtvoer mag/nodig heeft, kun je het beste een vitaminen/mineralenvoer bijgeven, zodat je zeker weet dat hij wel de juiste vitaminen en mineralen gevoerd krijgt. En kijk kritisch naar het ruwvoer, geef bij voorkeur grofstengelig hooi. Dit zorgt voor voldoende vezels, maar is energiearm. Blijf dit gewoon driemaal daags voeren. En probeer met rijden langere tijd te rijden, maar met lage intensiteit, bijvoorbeeld minimaal een uur stappen en af en toe draven. Daarnaast zal jouw paard conditie moeten opbouwen, omdat hij nu intensiever wordt bereden dan in het verleden. Ook dit kost tijd.

Let bij de weidegang goed op de lengte van het gras. Als er veel lang gras staat, dan kan jouw paard zelfs met een graasmasker nog veel gras eten. Zet eventueel een stukje van de weide af, zodat er minder gras beschikbaar is. Deze maatregelen zullen er toe leiden dat jouw beter op gewicht komt en daardoor meer energie zal krijgen.

Lees meer:
Dikke paarden
Voer voor Friese paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam