Bezoekersvraag

Kennisbank

Juiste verhouding calcium/fosfor en magnesium


Door bezoeker Dijk op 30-07-2015

Graag wil ik meer weten over een juiste calcium/fosfor/magnesium verhouding voor mijn paard. Het is een stevige 7 jarige Hannoveraanse (wedstrijd) merrie van /- 1.75m. Op dit moment krijgt mijn paard naast haar kracht- en ruwvoer supplementen bijgevoerd. Het (PAVO) krachtvoer bestaat uit 1 kg energy control, /- 500 gram cereals (haver) en /- 800 gram Sportsfit. Ruwvoer is structuurrijk Duits kruidenhooi ongeveer 8 kg Supplementen: - 60 ml appelazijn van de Paardendrogist (Dit in verband met jeuk) - 45 ml omega 3-6-9 olie van de Paardendrogist - 10 gram magnesium (biomag)(in de vorm van magnesiumfosfaat en magnesiumoxide chelaat. En in verband met gedrag en spierspanning. Gedurende de dag krijgt ze ongeveer 1 kg Hartog lucerne vermengd met de brokken. En 's middags krijgt ze 1 schep zemelen waar de supplementen aan toegevoegd worden. Volgens mij ga ik enorm de fout in met de verhoudingen. Kunt u mij alstublieft weer op de juiste weg helpen?
Antwoord:

Om te kunnen vaststellen hoe de calcium/fosfor/magnesium verhouding van het rantsoen is, moeten alle componenten van het rantsoen meegeteld worden en bekeken worden hoeveel calcium, magnesium en fosfor hierin zit. In de berekening moet rekening gehouden worden met de hoeveelheid die je voert. Dit rantsoen bevat relatief veel verschillende soorten voer, waardoor de kans groter is dat de verhoudingen verstoord worden.

De gehalte van voedermiddelen kunnen op de verpakking gevonden worden, maar voor ruwvoer is deze waarde niet bekend. Hiervoor wordt in onderstaand schema uitgegaan van gemiddelde waarden voor paardenhooi. Er kunnen grote verschillen zitten in verschillende partijen ruwvoer, waardoor dit niet volledig betrouwbaar is. Om precies te weten hoeveel calcium, fosfor en magnesium jouw ruwvoer bevat zou je een ruwvoeranalyse moeten uitvoeren.

 

Voedermiddel
Hoeveelheid
Calcium
Fosfor
Magnesium
Biomag supplement 10 gram ? ? 3,3 gram
Hartog Lucerne 1 kg 12 gram 3 gram 3 gram
Pavo Energy Control 1 kg 9 gram 4 gram 5 gram
Pavo Cereals 0,5 kg 0,45 gram 1,65 gram ?
Pavo Sportsfit 0,8 kg 7,2 gram 3,2 gram 4,8 gram
Kruidenhooi 8 kg 33,6 gram 18,4 gram 12 gram
Zemelen 0,2 kg 0,18 gram 1,82 gram 0,58 gram
Totaal
  62,43 gram 32,07 gram 28,68 gram

 

Appelazijn en Omega 3-6-9 bevatten geen (of verwaarloosbare hoeveelheden) calcium, fosfor en magnesium. Van Biomag is op internet niet bekend hoeveel calcium en fosfor hierin zit. Misschien kun je dit op het etiket vinden. Verder is ook niet bekend hoeveel magnesium de Pavo Cereals bevat, maar deze hoeveelheden hebben weinig invloed op het totaal.

Een schep zemelen is niet zo nauwkeurig, maar in bovenstaande berekening is ervan uit gegaan dat een schep ca. 200 gram zemelen bevat.

Conclusie
De ideale calcium/fosfor/magnesium verhouding voor een volwassen paard is 2:1:1. De verhouding in dit rantsoen is 1,95:1:0,89. Dit betekent dat de calcium/fosfor/magnesium verhouding redelijk in balans lijkt te zijn met de aanname van de ruwvoerwaarden. Het rantsoen zou nog iets meer magnesium mogen bevatten om volledig in balans te komen.

Lees meer:
Hulp bij rantsoenberekening
Calcium
Fosfor
Magneisum

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam