Bezoekersvraag

Kennisbank

Welk voer tijdens boxrust?


Door bezoeker Korevaar op 20-07-2015

Mijn 8 jarige KWPN'er van 1.75 staat helaas al maanden stil met een heftige blessure. Hij staat op stal (20m2) en komt niet buiten. Hij kreeg de eerste maanden voordroogkuil en nu hooi, geen krachtvoer. Hij ziet er nog steeds heel gezond uit, een lijf vol met appels en glans, maar ik zou hem graag iets bijvoeren zodat hij wel voldoende vitamines en mineralen binnen blijft krijgen, maar zo min mogelijk energie omdat hij hier niets mee kan en juist zo rustig mogelijk moet blijven (magnesium?). Het betreft een blessure aan de knie (collaterale banden en miniscus). Hebben jullie een advies m.b.t. welk voer ik hem zou kunnen geven als aanvulling op het hooi.
Antwoord:

Als een paard moet herstellen van een heftige blessure, dan is stalrust soms de enige optie.

Van nature is een paard gewend om veel te bewegen en normaal gesproken is het rantsoen erop gebaseerd dat het paard arbeid moet verrichten. De omschakeling van arbeid verrichten naar stalrust is erg rigoreus, daarom dient dit met zorg te gebeuren en is aanpassing van het rantsoen noodzakelijk.

De omschakeling van voordroogkuil naar hooi is heel goed, omdat hooi minder vervetting veroorzaakt. Of jouw paard genoeg heeft aan uitsluitend hooi is afhankelijk van de voedingswaarde van het hooi. Een ruwvoeranalyse kan hierover uitsluitsel geven.

Als je extra vitaminen en mineralen wilt voeren zonder extra energie te geven, dan kun je het beste kiezen voor een mineralenvoer. Deze voeders zijn geconcentreerd en bevatten veel vitaminen en mineralen, maar weinig energie en eiwit.

Lees meer:
Voeren tijdens stalrust

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam