Bezoekersvraag

Kennisbank

Controle op botulisme mogelijk?


Door bezoeker Smits op 14-07-2015

Is het mogelijk om voer vooraf te controleren op de aanwezigheid van de bacterie die botulisme veroorzaakt?
Antwoord:

Botulisme in paardenvoer kan ontstaan als er een kadaver in het hooi/kuilvoer terecht komt. Bijvoorbeeld vogels, ratten, muizen of konijnen kunnen tijdens het oogsten in het ruwvoer terecht komen, waarna de botulisme bacterie, Clostridium botulinum kan groeien.

Aangezien kuilvoer in plastic wordt ingepakt en een hoger vochtgehalte heeft, ontstaat botulisme vaker in kuilgras, dan in hooi. Let daarom erg goed op of je vreemde voorwerpen in het kuilvoer aantreft. Mocht je een kadaver vinden, voer de rest van de baal dan niet op, maar laat deze afvoeren. Hiermee voorkom je een eventuele botulisme vergiftiging.

Bij warm weer kan botulisme ontstaan in oppervlaktewater. Wees daarom bij hoge temperaturen extra voorzichtig met het gebruik van oppervlaktewater bij paarden. Geef bij voorkeur altijd leidingwater en verschoon de waterbak regelmatig.

Lees meer:
Opslag ruwvoer

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Gina
04-08-2015 09:17
Jammer dat er in het antwoord niet dieper op ingegaan wordt dan op de mogelijkheid van een kadaver in het hooi. Er is zo veel meer over botulisme te vertellen, een gemiste kans.
Het is juist zo'n ernstige aandoening, veelal met dood tot gevolg. Naast preventie, is een vroege diagnose de sleutel tot overleven. Juist omdat de symptomen niet eenduidig zijn ziet een dierenarts deze vaak over het hoofd. Bij een paard wat niet eet, een beetje koliekerig is, of kreupel zonder enige andere tekenen van zwakheid, denkt men niet meteen aan een botulisme vergiftiging. Ik ken een paard waarbij een botulisme vergiftiging is ontstaan zonder kadaver in het hooi, het was overigens het enigste paard van de stal dat ziek werd en het was ook niet bepaald warm in de maand maart/april van dit jaar.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam