Bezoekersvraag

Kennisbank

Kleur van hooi versus voedingswaarde


Door bezoeker E. op 23-11-2010

Het hooi wat bij ons op stal gevoerd wordt is van de eerste snede. Het is goudgelig van kleur (ongeveer dezelfde kleur als stro ). Wat zegt de kleur van het hooi over de hoeveelheid eiwitten, suikers, kortom de voedingswaarde ?
Antwoord:

De kleur, geur en structuur kunnen een indicatie geven van de voedingswaarde van hooi of kuilgras, maar een nauwkeurige inschatting kan alleen gemaakt worden met een ruwvoeranalyse.

De kleur van het hooi zegt iets over de periode van drogen op het land. Hoe langer de tijd is tussen het maaien en het oogsten van het product, hoe langer het product de tijd heeft gekregen om te drogen. Over het algemeen geldt hoe langer het product op het land ligt te drogen, hoe meer voedingsstoffen verloren gaan in het product.

Hooi met een groene kleur heeft kortere tijd gedroogd, waardoor er meer voedingsstoffen behouden zijn gebleven. Goudgelig hooi zit hier tussenin en bruin hooi heeft lange tijd op het land gedroogd, waardoor meer voedingsstoffen verloren zijn gegaan.

Niet alleen de kleur zegt iets over de voedingswaarde, maar ook de geur en structuur zijn belangrijke peilers. Fijn hooi met veel blad heeft een hogere voedingswaarde dan grof hooi zonder blad met uitsluitend lange stengels. Gebruik voor de inschatting van de kwaliteit ruwvoer je ogen(kijken), handen(voelen) en neus(ruiken).

Bekijk een richtlijn van de voedingswaarde van drie verschillende soorten hooi op de volgende pagina:  Voedingswaarde ruwvoer

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam