Bezoekersvraag

Kennisbank

Overjarig hooi beter dan hooi uit 2015?


Door bezoeker Stein op 16-06-2015

Mijn hooiboer zegt dat dit jaar de oogst van hooi tot wel 25% minder is door het koude voorjaar en bied ons voor de aankomende winter hooi aan wat in 2014 geperst is. Nu vraag ik me af hoe het zit met de voedingswaarde van overjarig hooi. Ik lees er erg tegenstrijdige berichten over en hoor graag van jullie hoe het nu echt zit.
Antwoord:

De voedingswaarde van hooi kan erg wisselend zijn door verschillende groei- en oogstomstandigheden.

Hoe langer hooi wordt opgeslagen hoe meer voedingswaarde verloren gaat. Als ruwvoer wordt blootgesteld aan zonlicht dan is het verlies nog groter. Zelfs onder perfecte omstandigheden gaan elke maand van opslag meer dan 5% van de vitaminen verloren. Vooral het gehalte aan vitamine E wordt steeds lager. Bij overjarig hooi kan een aanvulling van supplementen of extra krachtvoer nodig zijn.

Om precies te weten of het hooi van vorig jaar beter is dan het hooi van dit jaar zou je van beide partijen een ruwvoeranalyse moeten laten uitvoeren. 

Vraag ook aan de leverancier of het hooi van hetzelfde perceel afkomstig is. Verschillende percelen, grasmengsels en bemesting kan ook grote invloed hebben op de voedingswaarde van het hooi.

Lees meer:
Alles over ruwvoer

In de eerste 24 uur na het maaien, verliest gras ca. 75% van het gehalte aan carotenen (vitamine A). Zelfs onder perfecte omstandigheden gaan elke maand van opslag meer dan 5% van de vitaminen verloren. Vooral het gehalte aan vitamine E wordt gedurende de winter steeds lager, waardoor dit door middel van krachtvoer of supplementen aangevuld moet worden. Probeer het ruwvoer zo min mogelijk bloot te stellen aan zonlicht en extreme weersomstandigheden om verlies van voedingsstoffen zoveel mogelijk te reduceren. - See more at: http://www.voervergelijk.nl/informatie/142/ruwvoer/opslag-van-ruwvoer#sthash.cYT5roJm.dpuf
In de eerste 24 uur na het maaien, verliest gras ca. 75% van het gehalte aan carotenen (vitamine A). Zelfs onder perfecte omstandigheden gaan elke maand van opslag meer dan 5% van de vitaminen verloren. Vooral het gehalte aan vitamine E wordt gedurende de winter steeds lager, waardoor dit door middel van krachtvoer of supplementen aangevuld moet worden. Probeer het ruwvoer zo min mogelijk bloot te stellen aan zonlicht en extreme weersomstandigheden om verlies van voedingsstoffen zoveel mogelijk te reduceren. - See more at: http://www.voervergelijk.nl/informatie/142/ruwvoer/opslag-van-ruwvoer#sthash.cYT5roJm.dpu

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam