Bezoekersvraag

Kennisbank

Allergisch voor gras, mijten en insecten?


Door bezoeker Jenniffer op 02-06-2015

Mogelijk hebben jullie ooit zo'n uniek geval gehad als 1 van onze paarden. Die van ons schijnt na bloedonderzoeken allergisch te reageren op: gras, mijten en insecten. Vooral die eerste 2 zijn voor ons zorgelijk gezien gras de basale voedingsbron is. De merrie is 10jr en heeft er doorgaans 2-3x per jaar flink last van. Betreft erg diep hoesten, vastzittende hoest, stampen en korte ademhaling. Hebben jullie een idee welk voer vrij is van vooral mijten? Dan wel wie ik erover kan informeren?
Antwoord:

Tegenwoordig zijn er steeds meer paarden die allergische reacties krijgen van ingredienten in het voer.

Mijten zijn kleine beestjes die in de zomer (en zeldzaam in de winter) kunnen voorkomen in granen. Als voeders mijten bevatten, dan wordt de partij meestal retour gestuurd naar de fabrikant, omdat het geen mijten behoort te bevatten. Door helemaal geen granen meer te voeren zou deze allergie voorkomen kunnen worden. Er zijn diverse voeders zonder granen.

De allergie voor gras is echter een stuk ingewikkelder. Hierdoor wordt gras, hooi en kuilgras uitgesloten en veel voeders die geen granen bevatten, zijn samengesteld met diverse grassen.

Luzerne
is een vlinderbloemige, waardoor dit een goede oplossing zou kunnen zijn. Let op: diverse luzerneproducten bevatten ook gras. Een andere oplossing is bietenpulp. Zowel luzerne als bietenpulp zijn vezelrijke producten die het grasrantsoen kunnen vervangen.

Raadpleeg bij twijfel de dierenarts omtrent een passend rantsoen voor jouw paard.

Lees meer:
Allergie paarden
Column: zelf doktertje spelen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam