Bezoekersvraag

Kennisbank

Hooi of stro voor dik paard?


Door bezoeker Maes op 31-05-2015

Mijn paard wordt dik van de lucht en is de afgelopen maanden erg aangekomen, dus ik ben bezig met het samenstellen van een afvaldieet. Op advies krijgt mijn paard meer beweging, minder brok en muesli en heb ik een graasmasker gekocht. Maar kan ik 's avonds op stal wel gewoon hooi blijven voeren? Of zou ik beter stro kunnen geven? Hebben jullie een advies?
Antwoord:

Als je een paard wilt laten afvallen, dan bestaat het eeuwige dilemma, wat je wel en niet moet voeren. Ruwvoer is de basis van het rantsoen en erg belangrijk voor de spijsvertering, daarom moet je nooit minder ruwvoer geven. Paarden die langere tijd niets te eten krijgen hebben grote kans op maagzweren. Zorg dat jouw paard vrijwel constant iets te knabbelen heeft als hij ’s nachts op stal staat. Dit zal ook voorkomen dat het paard 's morgens heel veel honger heeft en daarom zoveel mogelijk gras eet. Kies hooi met weinig koolhydraten. Grof hooi van uitgebloeid gras bevat meestal weinig koolhydraten.

Stro wordt meestal gebruikt als bodembedekking, maar kan ook als ruwvoer worden gegeven. Bijvoorbeeld gerstestro is geschikt als paardenvoer. Het voeren van uitsluitend stro is geen aanrader. Aangezien stro veel onverteerbare vezels bevat kunnen grotere hoeveelheden een slokdarmverstopping of koliek veroorzaken.

Koolhydraatarm hooi heeft dit risico niet. Ga op zoek naar grof hooi van uitgebloeid gras. Dit kun je herkennen aan de aren aan de grasstengel en de lange stengels. Je kunt het hooi nog weken (minimaal 30 minuten in koud water) om het suikerpercentage te verlagen. Als je precies wilt weten of jouw ruwvoer niet teveel koolhydraten bevat, laat dan een ruwvoeranalyse uitvoeren.

Lees meer:
Afvallen paard in vijf stappen

 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)Liane Vonk
13-01-2018 16:31
Kun je ook erwtenstro aan paarden voeren?

VoerVergelijk.nl
15-01-2018 18:16
Erwtenstro kan gebruikt worden als paardenvoer. Het bevat meer calcium en eiwit dan andere soorten stro, maar is slecht verteerbaar voor paarden. Door de grove structuur wordt het ook niet altijd goed gegeten door paarden, dus er zal ook altijd een andere bron van vezels aangeboden moeten worden.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam