Bezoekersvraag

Kennisbank

Witlofwortelen voeren


Door bezoeker Groot op 23-11-2010

Ik verzorg de paarden van een 4-span menner. Deze wil zijn paarden witlofwortels bij gaan voeren. Kan dit en hoe kun je dit het beste doen?
Antwoord:

Witlofwortels worden niet in commerciële paardenvoeders verwerkt. Witlofwortels zijn een bijproduct van de witllofteelt. De witlofstronk wordt van de wortel afgesneden en wordt gebruikt voor menselijke consumptie. De overbleven wortel is dan goed geschikt als veevoer voor bijvoorbeeld rundvee, schapen en paarden. Hoewel witlofwortels minder vaak gebruikt worden als paardenvoer dan wortelen/winterpenen, zijn witlofwortelen ook geschikt als paardenvoer. Bij voorkeur dienen dan gewassen witlofwortelen gebruikt te worden om te voorkomen dat paarden teveel zand binnen krijgen.

Witlofwortelen zijn ca. twee weken houdbaar en kunnen het beste in een luchtige ruimte bewaard worden of buiten worden gestort.

Hoeveelheid
Net als van gewone wortels kan maximaal circa 1,2 - 2 kg witlofwortels per 100 kg lichaamsgewicht gevoerd worden. Sommige paarden kunnen heftig reageren op witlofwortels, door bijvoorbeeld diarree. Bouw de hoeveelheid witlofwortels daarom erg langzaam op en kijk hoe de paarden erop reageren. Indien de paarden erop reageren dient minder gevoerd te worden.

Voedingswaarde witlofwortels in vergelijking met wortels/winterpeen
Per kg product

  Witlofwortels, getrokken en schoon Wortelen/Winterpeen
EWPa 0,14  0,14
VREp 5 gr  7 gr
Ruw eiwit 0,9% 0,9%
Ruw vet 0,1% 0,2%
Ruwe celstof 1,4% 1,0%
Ruw as 1,2% 1,1%
Suiker 3,1% 3,9%
Calcium 0,5 gr 0,5 gr
Fosfor 0,3 gr 0,4 gr
Magesium 0,8 gr 0,8 gr
Kalium 3,3 gr 3,1 gr


Zoals in bovenstaande tabel zichtbaar is, is de voedingswaarde van witlofwortelen vergelijkbaar met winterwortelen. Daarom dienen ook de aandachtspunten bij het voeren van winterwortelen bij witlofwortelen toegepast te worden.

Lees meer:
Wortels voeren aan paarden
Grondstoffen paardenvoer
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)Peter van Loo
01-10-2014 21:02
Geachte,

Ik heb misschien een vraag die redelijk afwijkt van de doorsnee vragen die u forum bereiken maar doch ga ik met grote verwachtingen wachten op een reactie. Hier mijn vraag. Zou het kunnen dat witlof wortel als voeding bij paarden invloed kan hebben op de psyche van het paard? Kunnen angstproblematieken versterkt worden bij het paard door consumptie van de wortels??

Vriendelijke groeten peter Van loo

VoerVergelijk.nl
04-10-2014 00:02
Beste Peter,

Voor zover bij ons bekend is er geen onderzoek beschikbaar van witlofwortelen bij paarden in relatie tot de genoemde klachten. Mede doordat witlofwortelen weinig gebruikt worden als paardenvoer.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam