Bezoekersvraag

Kennisbank

Haver bijvoeren om paard pittiger te krijgen?


Door bezoeker Harteveld op 10-05-2015

Ons paard is een friese ruin van 14 jaar oud, loopt gemiddeld 4 X p.w. buitenritten en 2 X p.w. in de les(dressuur) hij ziet er top uit, goede conditie, krijgt op het moment 3x brok p.d. Nu is m'n dochter gestart met dressuurwedstrijdjes en het probleem is dat hij niet echt voorwaarts is! Rond gevraagd hier en daar en al paar keer gehoord dat evt aanvulling op z'n voer in de vorm van geplette witte en zwarte haver hem mss wat 'heter' kan maken, wel moet je oppassen voor evt onbalans inname calcium/fosfor. Kunt u ons advies hierover geven? En is het beter om de brok helemaal weg te laten of het als evt aanvulling te gebruiken?
Antwoord:

In de vraag wordt niet aangegeven hoeveel brok het paard momenteel krijgt, alleen dat hij drie keer per dag brok gevoerd krijgt.

Om extra energie te geven zou haver aan het rantsoen toegevoegd kunnen worden. Geef maximaal 2 kg brok per dag en vul dit aan met 1 kg haver.

Zodra een kilogram haver wordt bijgevoerd zal dit niet direct een scheve calcium/fosfor verhouding veroorzaken als het paard voldoende ruwvoer en/of weidegang krijgt.

Er zijn ook andere mogelijkheden om het paard fitter te maken, lees meer over energieverhogende voeding.

Lees meer:
Het geheim van haver
Verschil tussen zwarte - en witte haver

 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)Enola
09-06-2016 09:43
Hoe lang van te voren moet je de haver geven aan je paard? paar uur voor je wedstrijd?
Groetjes Enola!

VoerVergelijk.nl
10-06-2016 09:19
Het antwoord op deze vraag kun je vinden in het volgende artikel: http://www.voervergelijk.nl/bezoekersvraag/429/voeren-voor-het-rijden-op-wedstrijd. Haver wordt gezien als krachtvoer. Succes!
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam