Bezoekersvraag

Kennisbank

Welk supplement tegen nervositeit?


Door bezoeker Ten Bruggencate op 03-05-2015

Ik heb een 7 jarige ruin kruising irish draughtxconnemara. Hij doet dressurmatig/recreatief werk en heeft nogal veel aanleg om dik te worden. Daarnaast is het ook een beetje een held op sokken en ziet nog wel eens spoken. Hij krijgt 2x daags een niet te grote portie voordroog en 2x daags ca 0,5 kilo pavo liga met nerv control en een handje daily plus. Daarnaast weidegang op een zeer kale wei. De nerv control heeft zeker wel effect. Had hem er een paar weken afgehaald maar de spoken werden weer enger en dus gauw weer een zak gehaald. Maar zoals elke Nederlander kijk ik ook graag naar de prijs kwaliteit verhouding. Nu heeft Nerv control een zeer grote hoeveelheid tryptofaan, maar niet de best opneembare magnesium. Ik kan geen enkel ander supplement vinden met een vergelijkbare hoeveelheid tryptofaan. Echter is zo'n hoeveelheid wel nuttig? Je zou denken dat meerdere leveranciers dat dan wel zouden doen. Ander dilemma, ik kwam een supplement tegen van Equimins met goed opneembare magnesium, echter zit daar eenzelfde hoeveelheid calcium in. Ik meen dat calcium de opname van magnesium belemmert en vraag me dus af of dat dan wel nuttig is?
Antwoord:

Tryptofaan is een essentieel aminozuur, dat net als andere essentiële aminozuren niet door het lichaam wordt aangemaakt en daarom via de voeding verstrekt moet worden. Tryptofaan is de bouwstof voor de neurotransmitter serotine. Serotine stabiliseert stemmingswisselingen en heeft een rustgevende werking. Hierdoor kan Tryptofaan zeer waardevol zijn in een supplement voor nerveuze paarden.

Het is lastig om vast te stellen welke hoeveelheid Tryptofaan jouw paard als aanvulling nodig heeft en of er wel een aanvulling nodig is, aangezien er weinig onderzoek beschikbaar is over behoeften aan Tryptofaan. Daarom is de meest eenvoudige manier om te kijken hoe jouw paard op een ander supplement reageert.

Magnesium is het beste opneembaar als organische magnesiumverbinding (citraat, acetaat, chelaat). Magnesiumoxide is goedkoop en wordt minder goed in het lichaam opgenomen. Het voeren van bijvoorbeeld uitsluitend magnesiumcitraat werkt ook vaak rustgevend voor nerveuze paarden.

Een overschot aan calcium kan inderdaad de opname van magnesium verminderen, maar andersom geldt dit ook. Een ideale verhouding calcium/magnesium is 1,5:1. Gras en hooi bevatten meer calcium, dan magnesium. maar als er teveel magnesium wordt aangevuld, dan kan dit ten koste gaan van de calciumopname in het lichaam. Om deze reden zou er extra calcium toegevoegd kunnen zijn.

Zoals aangegeven is niet altijd eenvoudig om op papier aan te geven welk supplement voor jouw paard het beste is. Indien een supplement goed bevalt is het beter om niet te vaak te wisselen, maar mocht je een goed alternatief tegen komen, dan zou je dit enkele weken kunnen testen om het verschil te merken.

Lees meer:
Nerveuze paarden
Extra magnesium: waarom en voor welke paarden?

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam