Bezoekersvraag

Kennisbank

Extra magnesium: waarom en voor welke paarden?


Door bezoeker Frank op 03-05-2015

Ik heb wel eens gelezen dat magnesiumtekort bij paarden vaak voorkomt. Maar betekent dit dat bijna iedere paardenhouder magnesium aan het rantsoen moet toevoegen? Waarom is magnesium in het rantsoen belangrijk? En voor welke paarden is magnesium extra belangrijk?
Antwoord:

Magnesium heeft vele belangrijke functies in het lichaam, waarvan twee zeer belangrijke: ontspannen van spieren en prikkelgeleiding van zenuwen. Daarom is magnesium extra belangrijk voor werkende paarden en nerveuze paarden die snel gespannen zijn. 

Volgens een literatuurstudie in Amerika 2011 komen magnesiumtekorten bij paarden zelden voor als zij voldoende gras, hooi en granen krijgen. Ook in Nederland blijken magnesiumtekorten in de praktijk zelden voor te komen, volgens het  PDV (Productschap Diervoeder, 2011). De gemiddelde Nederlandse ruwvoerwaarden bevatten wel eens weinig magnesium, maar grote tekorten zijn zeldzaam. Wanneer het ruwvoer een laag gehalte aan magnesium heeft, wordt dit veelal aangevuld door het gehalte aan magnesium in het krachtvoer.

Het vaststellen van een magnesiumtekort in het bloed is niet zo eenvoudig, doordat magnesium bij tekorten in het bloed wordt aangevuld vanuit de botten en daarom normale waarden in het bloed geeft, terwijl er dan wel sprake is van een magnesiumtekort. Het meten van urine of nemen van een spierbiopt zijn beter geschikt om een diagnose te stellen.

Een paard dat weinig tot geen arbeid verricht zal niet zo snel een tekort aan magnesium opbouwen als het alleen ruwvoer te eten krijgt. Maar als het paard zweet, arbeid verricht en/of stress heeft, dan wordt magnesium uitgescheiden, waardoor de behoefte toeneemt. Paarden met een verhoogde behoefte aan magnesium door extra spierarbeid hebben regelmatig een tekort aan magnesium, omdat het te weinig in het normale voer aanwezig is of omdat de opname verdrongen wordt door de verkeerde verhouding calcium/magnesium. Lees meer over behoefte en verhoudingen van magnesium

Gespannen en nerveuze paarden kunnen veel baat hebben bij het bijvoeren van extra magnesium in het rantsoen, omdat magnesium een ontspannende werking zou hebben. Ook paarden die snel last hebben van verzuring of spierstijfheid hebben baat bij extra magnesium.

Magnesium geef je niet snel teveel, een tekort geeft een verhoogd risico op blessures en verhoogde stressreactie, terwijl een overdosering wordt uitgescheiden. Als je extra magnesium bijvoert dan kun je het beste kiezen voor een organische magnesiumverbinding (citraat, acetaat, chelaat), omdat het beter opneembaar is en minder ballaststoffen bevat.

Lees meer:
Belang mineralen in het rantsoen
Magnesium suppletie zin of onzin?

 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam