Bezoekersvraag

Kennisbank

Beter kauwen op brok?


Door bezoeker Houdt op 02-05-2015

Wat kan ik mijn paard het beste voeren het is een heet dressuurpaard. Ik geef haar onderhoudsbrok van Havens en lucerne van Hartog, maar de laatste tijd verslikt ze zich telkens van de lucerne. Wat kan ik mixen met de brok? Of kan ik beter een granenmix of muesli voeren?




Antwoord:

Een paard kauwt beter op muesli en granenmix (900 kauwbewegingen per kg) dan op een brok (600 kauwbewegingen per kg). Door deze extra kauwbewegingen maakt een paard ook extra speeksel aan, wat goed is voor de spijsvertering. Als je dus wilt dat jouw paard beter kauwt, dan zou je de brok kunnen vervangen door muesli of granenmix.

Het is wel vreemd dat jouw paard zich regelmatig verslikt in de luzerne. Luzerne is relatief grof, waardoor een paard hier goed op moet kauwen. Als jouw paard erg gulzig is, dan zou dit verslikken kunnen veroorzaken. Door bijvoorbeeld een grote steen in de voerbak te leggen kan de snelheid van voeropname vertraagd worden. Een ander alternatief is om gehakseld gras door de brok te mengen. Dit is iets zachter en veroorzaakt misschien minder snel verslikken. Pas wel op, als jouw paard ontzettend gulzig is dan kan gehakseld gras ook een slokdarmverstopping veroorzaken.

Lees meer:
Verschil tussen brok en muesli

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)






Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam