Bezoekersvraag

Kennisbank

Geen arbeid, is weidegang voldoende?


Door bezoeker Derkink op 16-04-2015

Mijn paard is ongeschikt als rijpaard bevonden, en gaat nu de wei in. Hij zal 10 tot 12 uur per dag in de wei staan, in de winter een paar maanden op de paddock. Moet hij in de zomer nog hooi bijgevoerd? Moet hij zomer en winter ook brok gevoerd?
Antwoord:

Weidegras voorziet in het voorjaar en in de zomer grotendeels in de onderhoudsbehoefte van een paard. DIt is echter wel afhankelijk van het onderhoud van de weide en de lengte van het gras. Een kale weide kan bijvoorbeeld te weinig voedingsstoffen leveren, waardoor een aanvulling van hooi noodzakelijk is. Let hierbij op de conditie van het paard. Als jouw paard aan de magere kant wordt, dan betekent dit dat extra hooi aangevuld dient te worden.

Als het weiland regelmatig bemest wordt en de samenstelling en de kwaliteit van het gras voldoende hoog is, dan is het grootste gedeelte van het rantsoen gedekt. Lees meer over een grasrantsoen.  De voorziening van mineralen in het gras kan wisselend zijn, woordoor het bijvoeren van mineralen wenselijk is als er geen krachtvoer wordt gegeven. Aanvulling van mineralen kan door middel van paardenkoeken of mineralenvoeders.

In de winter zal jouw paard op de paddock staan, waarbij hooi wordt bijgevoerd. De kwaliteit van hooi kan zeer wisselend zijn. Om precies te weten of het hooi voldoende voedingstoffen bevat zou een ruwvoeranalyse uitgevoerd moeten worden. Hoe langer ruwvoer opgeslagen wordt, hoe meer vitaminen en mineralen verloren gaan. Bijvoorbeeld gehalten aan selenium, koper en zink gehalten in ruwvoer blijken steeds vaker aan de lage kant te zijn. Daarom is het aan te raden om ook de winter naast het hooi nog een aanvulling van vitaminen en mineralen te doen, zodat je zeker weet dat jouw paard voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Lees meer:
Recreatiepaard

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam