Bezoekersvraag

Kennisbank

Overmatig zweten oplossen met elektrolyten?


Door bezoeker Croezen op 20-11-2010

We hebben een sober KWPN ruin die in de winter dik in zijn vacht staat. Hij staat buiten op een kale wei en krijgt droog kuilvoer en 1 kg subli ponybrok voor de vit. Hij wordt regelmatig bereden en zweet heel erg. Ook heeft hij weinig power, hij is halverwege de rit niet vooruit te branden Mijn vraag is > wat zijn elektrolyten en waar of in welk voer soort zit dit voldoende in. Ik geef nu Havens powerplus erbij ook voor de energie maar vraag me af of ik het ook anders kan oplossen. hij is snel dik dus ja..
Antwoord:

Een wintervacht is zeer nuttig om een paard warm te houden, maar tijdens arbeid kan dit erg lastig zijn. Een dikke wintervacht zorgt ervoor dat paarden tijdens arbeid hun warmte moeilijk kwijt kunnen, dit wordt nog erger als de temperaturen relatief hoog zijn. Als een paard zijn warmte niet kwijt kan zal hij overmatig gaan zweten en het uithoudingsvermogen zal verminderen.

Elektrolyten zorgen voor het herstellen van de vochtbalans. Door elektrolyten te verstrekken in de voeding worden de verliezen van het zweten weer aangevuld en zal de vochtbalans herstellen. Elektrolyten, zoals natrium, kalium en calcium zitten in alle paardenvoeders in verschillende hoeveelheden en verhoudingen, maar kan ook door middel van een supplement toegediend worden. Elektrolyten zullen het zweten echter niet verminderen. 

De oorzaak van het overmatig zweten is de dikke wintervacht in combinatie met de buitentemperatuur. Een dikke vacht verminderen kan bijv. door in de winter toegang tot een stal te bieden of in het najaar een warme deken op te leggen. Als een paard veel moet presteren kan scheren een uitkomst zijn. 

Het bijvoeren van extra energierijke voeding kan helpen om hem iets fitter te maken, maar neemt de oorzaak niet weg. Als het paard snel dik wordt is het verstandig om de de ponybrok te vervangen voor een voeding met een hogere energiewaarde en niet naast elkaar te blijven voeren. Dan geef je extra veel krachtvoer, waardoor de kans op vervetting groter wordt.   

Lees meer:
Bezoekersvraag: hoe geef je een dikke pony genoeg energie

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam