Bezoekersvraag

Kennisbank

Afvallen tijdens de dracht?


Door bezoeker Barnhoorn op 26-02-2015

Mijn paard is 8 maanden drachtig en heeft overgewicht. Wat kan ik haar het beste voeren? Ze moet toch haar vitamines krijgen voor het veulen maar zie haar niet graag nog dikker worden. Tot op heden krijgt ze 0,5 schep basisbrok per dag en voorgedroogd kuil te eten.
Antwoord:

Het veulen groeit de eerste 8 maanden nog niet zo snel en daarom heeft de merrie nog geen extra voedingsstoffen nodig, maar het rantsoen moet wel in balans zijn, hierna zal de merrie meer moeten eten om ook het veulen in alle benodigde voedingsstoffen te voorzien.

Als een merrie te dik is dient afvallen heel voorzichtig te gebeuren, om te voorkomen dat de merrie het veulen verliest door een te plotselinge overgang in het rantsoen. Afvallen met beleid dus.

In de 8e maand van de dracht kan de energiewaarde van het rantsoen verlaagd worden om gewichtsverlies te bevorderen. Dit zou kunnen door de voordroogkuil te vervangen door grof langstengelig, liefst uitgebloeid hooi. Dit bevat over het algemeen minder energie dan voordroogkuil. De kleine hoeveelheid krachtvoer(0,5 kg) heeft de merrie nodig om in de basisbehoefte van eiwit, vitaminen en mineralen te voldoen. Ook heeft het voedingsstoffen nodig, zoals zink, koper, selenium en vitamine E die in het krachtvoer voorkomen en mogelijk tekort in langstengelig hooi zitten. In de 8e maand kun je ook de hoeveelheid hooi een beetje verlagen om het gewichtsverlies te versnellen, maar voldoende vezels in het rantsoen is wel belangrijk voor een gezonde darmflora en ter voorkoming van verveling.   

Op 8 maanden drachtigheid is het nodig om toch meer energie, eiwit en essentiele voedingsstoffen te voeren, anders kunnen er tekorten ontstaan. Dan zou gekozen kunnen worden voor een iets betere kwaliteit hooi of voordroog. Vanaf de 9e maand zou overgestapt kunnen worden van de basisbrok naar een merriebrok om in de extra behoefte te voorzien.  

Na het veulenen is er een sterke stijging van de energiebehoefte en moet de merrie goed eten om voldoende melk te geven. In de eerste maanden van de melkproductie is veel weidegang erg goed, aangevuld met een merriebrok. Lees meer over de energiebehoefte tijdens de lactatie

Lees meer:
Voeren van een drachtige merrie

Het veulen groeit de eerste 7 maanden nog niet zo snel en daarom heeft de merrie nog geen extra voedingsstoffen nodig, maar het rantsoen moet wel in balans zijn. Na 8 maanden zal de merrie meer moeten eten om ook het veulen in alle voedingsstoffen te voorzien.

Als een merrie te dik is dient afvallen heel voorzichtig te gebeuren, om te voorkomen dat de merrie het veulen verliest door een te plotselinge overgang in het rantsoen. Afvallen met beleid dus.

In de 7e en 8e maand van de dracht kan de energiewaarde van het rantsoen verlaagd worden om gewichtsverlies te bevorderen. Dit zou kunnen door de voordroogkuil te vervangen door grof langstengelig, liefst uitgebloeid hooi. Dit bevat over het algemeen minder energie van voordroogkuil. De kleine hoeveelheid krachtvoer(0,5 kg) heeft de merrie nodig om in de basisbehoefte van eiwit, vitaminen en mineralen te voldoen. Ook heeft het voedingsstoffen nodig, zoals zink, koper, selenium en vitamine E die in het krachtvoer voorkomen en mogelijk tekort in langstengelig hooi zitten. In de 7e maand kun je ook de hoeveelheid hooi een beetje verlagen om het gewichtsverlies te versnellen, maar voldoende vezels in het rantsoen is wel belangrijk voor een gezonde darmflora en ter voorkoming van verveling.   

Op 8 maanden drachtigheid is het nodig om toch meer energie, eiwit en essentiele voedingsstoffen te voeren, anders kan het veulen tekort schieten. Dan zou gekozen kunnen worden voor een iets betere kwaliteit hooi. Vanaf de 9e maand zou overgestapt kunnen worden van de basisbrok naar een merriebrok om in de extra behoefte te voorzien.  

Na het veulenen is er een sterke stijging van de energiebehoefte en moet de merrie goed eten om voldoende melk te geven. In de eerste maanden van de melkproductie is veel weidegang erg goed, aangevuld met een merriebrok. Lees meer over de energiebehoefte tijdens de lactatie 

Lees meer:
Voeren van een drachtige merrie - See more at: http://www.voervergelijk.nl/bezoekersvraag/42/afvallen-tijdens-dracht#sthash.tT9AZBFW.dpuf

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam