Bezoekersvraag

Kennisbank

Luzerne: voor welke paarden wel en welke niet?


Door bezoeker Graaf op 06-02-2015

Ik lees regelmatig dat luzerne wordt aangeraden in diverse rantsoenen, maar ik heb altijd geleerd dat luzerne veel eiwit bevat en erg rijk is. Is het daarom wel geschikt voor alle soorten paarden? En voor welke paarden is luzerne minder geschikt?
Antwoord:

Luzerne is zeer geschikt als aanvulling in de volgende rantsoenen:

Jonge paarden
Luzerne is geschikt voor veulens, jaarlingen en andere jonge paarden. Luzerne bevat meer voedingswaarde dan gras of hooi, maar luzerne voldoet niet aan alle eisen van een jong paard, daarom is het belangrijk om een supplement/krachtvoer bij te voeren om essentiële voedingsstoffen aan te vullen en het rantsoen te balanceren.

Sportpaarden
Paarden die veel arbeid moeten verrichten kunnen snel gewicht verliezen. Luzerne zorgt voor net dat beetje extra, waardoor ze meer body behouden. Het eiwit in luzerne kan tevens bijdragen aan de spieropbouw van sportpaarden. Paarden hebben essentiële aminozuren nodig om spieren op te bouwen en deze komen tevens voor in luzerne.

Zogende merries
De melkproductie in een merrie kost veel energie, daarom hebben zogende merries veel voedingsstoffen nodig van goede kwaliteit om voldoende melk te produceren en daarnaast geen conditie te verliezen. Luzerne is zeer goed geschikt om magere fokmerries weer op gewicht te brengen. 

Magere paarden
Sommige paarden zijn moeilijk op gewicht te brengen/houden. Vaak krijgen magere paarden extra krachtvoer, maar meestal geeft dit niet het gewenste effect. Indien het ruwvoer weinig voeding bevat, dan heeft het voeren van extra ruwvoer ook weinig effect. In dit geval is het toevoegen van ene hoogwaardige kwaliteit ruwvoer, zoals luzerne een goede oplossing.

Oude paarden
Het is niet eenvoudig om oude paarden op gewicht te houden. Extra eiwit en voedingswaarde uit luzerne kunnen ervoor zorgen dat het oude paarden beter op gewicht blijft. Daarnaast is luzerne vaak gehakseld, waardoor oude paarden dit gemakkelijk kunnen eten, dan langstengelig hooi.

Luzerne is minder geschikt voor de volgende paarden:

Sobere paarden
Sobere paarden blijven gemakkelijk op gewicht en hebben snel last van overgewicht. Daarom is het verstandig om het grootste gedeelte van het rantsoen van sobere rassen te laten bestaan uit lage kwaliteit vezelrijk ruwvoer. Op deze manier kun je voldoende ruwvoer geven, zonder dat risico op overgewicht ontstaat. Een kleine aanvulling van een paar handen luzerne mengen door het krachtvoer kan nooit kwaad en zorgt ervoor dat ze extra goed kauwen.

Jonge paarden met aanleg voor groeiproblemen

Luzerne bevat relatief veel calcium en energie. Dit kan negatief zijn voor paarden met aanleg voor groeiproblemen, zoals OCD. In dit geval zou een goede kwaliteit hooi in combinatie met een vitamine- en mineralensupplement de beste keuze zijn.

Lees meer:
Feiten en fabels over luzerne
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam