Bezoekersvraag

Kennisbank

Dikker maken met bietenpulp?


Door bezoeker Huijts op 23-01-2015

Ik heb een 4 jarige Quarter horse merrie, een erg rustig dier. Staat het grootste gedeelte van de dag buiten en krijgt zo rond de 4 tot 5 keer een berg hooi. Verspreid over de dag. Verder krijgt zij totaal 1k muesli van Cool-Mix Havens. Ze word matig gewerkt. Ze at teveel stro in haar stal waardoor ze op een andere bodembedekking staat. Ik geef haar nu iedere dag 1kg slobber (slobber mash havens) bij. Ook krijgt ze in totaal rond de 1kg luzerne van Hartog over haar muesli. Maar aankomen? Nee hoor, geen gram. Je ziet haar ribben, en vanwege deze kou zit me dat niet lekker. Ze is pas door een dierenarts nagekeken, en ook pas ontwormd. Kunnen jullie mij vertellen wat voor voeding, naast ruwvoer, de meest ideale 'dikmaker' is? Maar zonder teveel energie? Ik zat te denken aan bietenpulp? Waar welke?
Antwoord:

Als een paard te mager is, dan is het belangrijk om als eerste naar het ruwvoer te kijken. Krijgt het paard voldoende ruwvoer? En van de juiste kwaliteit? Als je precies wilt weten hoeveel hooi je voert, dan zou je het moeten wegen. Op deze manier kun je zeker stellen dat jouw paard minimaal 1,5 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht krijgt. Als een paard veel stalbedekking eet, dan kan dit een teken zijn dat het paard extra behoefte heeft aan vezelrijke voeding.

Daarnaast gebeurt het vaak dat er wel voldoende ruwvoer wordt gegeven, maar dat het ruwvoer niet van voldoende kwaliteit is, om de basisbehoefte van een paard te dekken. Om precies te weten wat je voert, zou een ruwvoeranalyse uitgevoerd moeten worden, maar door kritisch naar het hooi te kijken en de herkomst te weten kun je al wel een redelijke inschatting maken van de kwaliteit.

Een paard van 4 jaar is nog volop in de groei, waardoor extra bouwstoffen nodig zijn voor deze ontwikkeling. Indien een schrale kwaliteit ruwvoer wordt gevoerd, dan is extra aanvulling nodig.

Luzerne en bietenpulp zijn beide zeer goed geschikt als aanvulling op het ruwvoer om het paard extra body te geven en/of het ruwvoerrantsoen op te waarderen. De hoeveelheid luzerne zou nog een beetje verhoogd kunnen worden, bijvoorbeeld naar 1,5 kg per dag. Daarnaast zijn er enkele soorten bietenpulp op de markt verkrijgbaar. Let op: bietenpulp moet geweekt worden alvorens het te voeren.

Lees meer:
Magere paarden
Voedingswaarde ruwvoer
Feiten en fabels over bietenpulp

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam