Bezoekersvraag

Kennisbank

Fructaangevaar weidegang?


Door bezoeker Eijk op 21-01-2015

Ik heb 2 Welsh Cobs, waarvan 1 behoorlijk dik is. Ik voer een halve maatschep Pavo Summerfit (laag eiwit dubbel vit en min) en een half pavo natures best ( ook laag eiwit en veel structuur) in de winter zo nu en dan pavo slobber en Hartog gedroogd grasmix met mate. Ze staan op schrale grond (nooit bemest) en maximaal een uurtje per dag op een stukje weiland wat wel goed is bemest (kalk stikstof en daarna 2 x 15 kunststof). Ik weet onderhands niet meer wat nu goed is voor de Cobs. Je hoort en leest over fructaan ivm bevangenheid. Als je de Fructaan index hanteert doe ik alles verkeerd. Schrale grond is funest, maar in weiland met veel gras en goed bemest mag het weer niet te groot perceel zijn. Je kan mijns inziens de paarden beter op stal houden en voldoende beweging geven aan de hand en onder het zadel. Hoe kan ik mijn Cobs nu het beste houden?
Antwoord:

Allereerst zou ik willen benadrukken dat paarden van nature de mogelijkheid hebben om vrij te bewegen en ca. 16 uur per dag vezelrijke voeding te eten. Om deze reden is weidegang erg belangrijk voor paarden, maar dat betekent wel dat de juiste maatregelen worden genomen voor een gezonde manier van weidegang.

Als één van de twee paarden overgewicht heeft, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze weer op normaal gewicht komt. Overgewicht geeft extra risico op hoefbevangenheid. Gewichtsverlies is mogelijk door een combinatie van minder eten en meer bewegen. Geef jouw Welsh Cob een kleiner stukje weide en/of grof graszaadhooi in plaats van Hartog Gras-mix. Daarnaast zou een graasmasker een goede oplossing kunnen zijn. En laat hem veel bewegen aan de hand of onder het zadel.

Om ervoor te zorgen dat jouw paarden zo min mogelijk fructaan binnen krijgen is het belangrijk om in het voorjaar zeer voorzichtig te zijn met weidegras en ook tijdens koude nachten en zonnige dagen. Een te schrale weide kan erg veel fructaan bevatten. Daarom zou het beter zijn om de schrale weide met mate te bemesten. Dit komt de gezondheid van het gras ten goede. Daarnaast speelt het grasmengsel ook een rol op de hoeveelheid fructaan in het gras.

Reduceer bij voorkeur de grootte van het weiland of geef de paarden een graasmasker en beperk weidegang tijdens risicovolle periodes, indien de paarden gevoelig zijn voor fructaan/bevangenheid.

Lees meer:
Suiker in gras

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam