Bezoekersvraag

Kennisbank

Krijgt mijn paard niets tekort?


Door bezoeker fabeck op 19-01-2015

Ik wilde eigenlijk gewoon eens weten of ik mijn paard geen tekorten krijgt ivm zijn eten. De merrie is 17 jaar moet 1x per week in bos gaan rijden ongeveer 1 uurtje voor de rest staat ze in een grote zand paddock met open stal ze kan heel de dag en nacht door voordroog hooi eten ik geef ze 2 x per dag een slobber van bietenpulp, geplette mais,en tarwezemelen. Is dit voldoende en gezond?
Antwoord:

Aangezien uw paard geen weidegang krijgt, dient de volledige behoefte per dag uit het voordroog en/of de slobber te komen. Hiervoor is de kwaliteit van het voordroog van essentieel belang. U geeft aan dat uw paard de hele dag voordroogkuilgras kan eten, maar wat is de kwaliteit van dit kuilgras? Bevat het alle voedingsstoffen die uw paard nodig heeft? Dit is moeilijk op het oog in te schatten. Het is belangrijk om te weten of het voordroogkuil voldoende energie, eiwit en mineralen bevat. Een slobber van bietenpulp, zemelen en maïs bevat extra energie en vezels, maar weinig vitaminen en mineralen. Door middel van een ruwvoernanalyse kun je eenvoudig controleren of het kuilgras in de basisbehoefte kan voorzien.

Vaak geeft de conditie en gezondheid van het paard al een goede indicatie van de kwaliteit van het rantsoen. Ziet uw paard er stralend uit? Heeft zij voldoende energie en weerstand? Is ze niet te dik, maar ook niet te mager? Mocht hieraan getwijfeld worden, dan kan een ruwvoeranalyse uitsluitsel geven of eventuele aanvullingen van mineralenvoeders in het rantsoen nodig zijn.

Lees meer:
Ruwvoeranalyse
Behoefte energie/eiwit
Behoefte vitaminen/mineralen
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam