Bezoekersvraag

Kennisbank

Suikerrijk kuilgras en hooi geoogst in 2014?


Door bezoeker Jansen op 12-12-2014

Ik heb van een paar voerleveranciers gehoord dat het kuil wat afgelopen seizoen is geoogst erg suikerrijk is. Het hooi zou nog meer suikers bevatten. Paarden zouden hierdoor "slomer" zijn dan normaal. Klopt dit? En in hoeverre is het hoge suikergehalte een probleem? Moeten we minder voeren en de paarden meer stro laten eten als ruwvoer?
Antwoord:

Het klopt dat het ruwvoer wat in de zomer van 2014 is gewonnen gemiddeld meer suiker bevat dan het ruwvoer uit de zomer van 2013. Dit wordt veroorzaakt door de weersomstandigheden in de oogstperiode in 2014.

Hooi bevat van nature meer suiker per kg product, dan kuilgras. Zie voedingswaarde ruwvoer.  Echter de kwaliteit van hooi is meestal meer constant dan kuilgras en kuilgras bevat meer water. Per kg droge stof bevat kuilgras meer suiker dan hooi.

Suikers zijn snel verteerbare koolhydraten die een verstoring in de spijsvertering kunnen veroorzaken. Een iets hoger suikergehalte hoeft niet direct een probleem te vormen, maar kan voor suikergevoelige paarden, zoals gevoelig voor hoefbevangenheid, insulinresistentie, EMS, Cushing etc. wel gevolgen hebben. Dat de paarden slomer worden is niet direct aannemelijk, omdat suikers juist zorgen voor extra snelle energie. Tenzij de spijsvertering verstoort raakt, dan is het mogelijk dat het paard hierop reageert doordat de gehele gezondheid vermindert.

Als je het vermoeden hebt dat jouw paard/pony last heeft van het suikerrijke hooi/kuilgras dan is het verstandig om dit te laten analyseren, zodat je precies weet wat je voert.

Mocht het hooi/kuilgras te suikerrijk zijn, dan kun je een deel van het rantsoen vervangen door luzerne. Luzerne is van nature erg arm aan suikers.  Stro of bietenpulp is ook een goede bron van vezels die een deel van het hooi/kuilgras kan vervangen.

Ook is het mogelijk om suikers uit gras te weken. Lees meer over suikers uit hooi weken.

Lees meer:
Suikers in gras

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam