Bezoekersvraag

Kennisbank

Ander rantsoen door wisseling van stal, wat moet ik doen?


Door bezoeker neef op 05-11-2014

Op mijn vorige stal kregen mijn paarden kuil en sportbrok en muesli. Nu sta ik ergens anders en voeren ze er veel hooi , muesli en basisbrok. Beide paarden van 4 en 11 zie ik nu wel magerder worden. Wat kan ik hieraan veranderen? Ik ben al meer brok gaan voeren maar maak me zorgen dat beide paarden niet genoeg krijgen.Zou merriebrok een optie zijn of luzerne..wat zijn de voor- en nadelen? Of toch terug naar de sportbrok..waar ze toch wel weer wat heftiger van worden. Eigenlijk wil ik gewoon dat ze niets te kort komen. De 11 jarige heeft nu mok wat ze eigenlijk nooit echt had..dus alles duidt op een verminderde weerstand. De 4 jarige zijn we aan het leren maar is niet zo snel met groeien dus meestal wordt ze zo 'n 2/3 x p week gelongeerd. Help??!
Antwoord:

In de vraag wordt aangegeven dat op de oude stal kuilgras werd gevoerd en dat de paarden nu hooi krijgen. De kans is zeer groot dat de reden van het afvallen en verminderde weerstand gezocht moet worden in de kwaliteit van het ruwvoer. Wat is de voedingswaarde van het hooi? Is het grof langstengelig hooi? Dan kan de voedingswaarde laag zijn, waardoor de paarden afvallen.

Een overstap van basisbrok naar sportbrok zal waarschijnlijk onvoldoende verschil maken. De grootste basisbehoefte dient uit het ruwvoer gehaald te worden. Als je niet in de mogelijkheid bent om de kwaliteit van het hooi zelf te bepalen, dan zou je een hoogwaardig ruwvoer, zoals luzerne kunnen aanvullen. Door 1,5 - 3 kg luzerne bij te voeren, wordt het ruwvoerrantsoen opgewaardeerd.

De wisseling van stal ook veel stress met zich meegebracht hebben. Door deze verandering kunnen de paarden ook iets ingevallen zijn, maar dit moet zich na enige tijd herstellen. Dan moet toch kritisch naar het ruwvoer gekeken worden.

Lees meer:
Alles over ruwvoer
Feiten en fabels over luzerne

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam