Bezoekersvraag

Kennisbank

Extra fosfor voor een ouder paard?


Door bezoeker kots op 22-10-2014

Hoe voer ik mijn 32 jarige pony meer fosfor zonder teveel zemelen en suiker? Ik voor namelijk best veel luzerne en bietenpulp en het schijnt dat oudere paarden niet teveel calcium mogen hebben en dus de calcium fosfor verhouding niet op 2:1 uitkomt. Normaal gesproken adviseert men zemelen bij te voeren maar dat heeft weer een hoogaandeel zetmeel. Ik zou het liefst een supplement voor een ouder paard geven, daar er in bijv. Pavo 18 weer veel graan zit... kunt u mij adviseren?
Antwoord:

Voor zover bij ons bekend bestaat er niet echt een supplement met een hoog gehalte fosfor en weinig calcium.

Granen bevatten meer fosfor dan calcium, maar verder zijn hier niet zoveel voorbeelden van te geven. En vrijwel alle granen bevatten relatief veel zetmeel. Spelt is een voorbeeld van een graan dat ook veel fosfor bevat, maar ook een hoog gehalte aan ruwe celstof heeft.

Grote hoeveelheden zetmeel zijn niet wenselijk voor oudere paarden, maar als het grootste gedeelte van het rantsoen bestaat uit luzerne, bietenpulp en andere vezelrijke producten dan kan het geen kwaad om zemelen of spelt bij te voeren.

Voor oudere paarden wordt ook wel eens veulenbrok gebruikt. Veulens hebben net als oudere paarden iets meer fosfor nodig.

Er zijn diverse complete voeders voor oudere paarden op de markt die speciaal zijn samengesteld voor oudere paarden zonder teveel zetmeel.

Lees meer:
Oudere paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam