Bezoekersvraag

Kennisbank

Voer tijdens rustperiode


Door bezoeker Geers op 08-11-2010

Welk voer kan ik mijn paard het beste voeren als deze (bijvoorbeeld door een blessure of minder arbeid) een periode op rust staat. Paard krijgt wel hooi echter ik wil/kan hem gezien de energie geen basisbrok voeren. Alternatieven als slobber en paardenmeel zijn daarintegen weer tijdrovend. Ik zoek een goede prijs-kwaliteit brok die makkelijk te voeren is.
Antwoord:

Tijdens een rustperiode dient het rantsoen aangepast te worden, omdat de behoefte aan energie, eiwit en voedingsstoffen ook veel minder is. Indien het rantsoen niet aangepast wordt tijdens rustdagen of rustperiodes ontstaat een groter risico op spierbevangenheid.

De aanpassing in het rantsoen is afhankelijk van de duur van de rustperiode en intensiteit van de arbeid voorafgaand aan de rustperiode. Een paard wat zeer zwaar in training staat en van de ene op de andere dag door een blessure op rust komt te staan zal ook grotere aanpassing in het rantsoen nodig hebben dan een recreatiepaard die een weekje vakantie krijgt. De overgang naar een aangepast rantsoen dient altijd geleidelijk te verlopen, dus bouw de hoeveelheid voer langzaam af.

Het verschil in energie, afhankelijk van het merk, is tussen een basisbrok, slobber en paardenmeel niet zo groot. Indien zo min mogelijk energie gevoerd dient te worden is een combinatie van onbeperkt ruwvoer met aanvulling van een vitaminekoek een mogelijk alternatief. Door middel van een vitaminekoek krijgen paarden extra vitaminen en mineralen binnen die wellicht in het ruwvoer tekort komen. Daarnaast zijn vitaminekoeken arm aan energie en dus zeer geschikt tijdens een periode van rust.

Naast paardenkoeken bestaan er ook diverse vitamine/mineraalvoeders die weinig energie bevatten, maar zeer rijk zijn aan vitaminen en mineralen. Deze voeders dienen in kleine hoeveelheden gevoerd te worden.

Het belangrijkste tijdens rustperiode is voldoende ruwvoer van goede kwaliteit. Dit voorkomt verveling en kan in een groot deel van de basisbehoefte voorzien.

Lees meer:
Voeren tijdens stalrust
Ruwvoer

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam