Bezoekersvraag

Kennisbank

Graasmasker bij 24 uur weidegang?


Door bezoeker theunis op 13-10-2014

Vraag over graasmasker en het onderzoek daarvan hier genoemd over de innamehoeveelheid. Kan ik concluderen dat een paard zonder graasmasker gedurende 24 uur dus 8(24 uur is 8 maal 3 uur)x 0.8% droge stof binnen krijgt=6.4% van zijn lichaamsgewicht(dat is veel meer dan de geadviseerde 2%) en met graasmasker 8x0.14%=1.12% van zijn lichaamsgewicht in droge stof? dan zou je met graasmasker 24/7 in de wei kunnen en dan een kleine aanvulling geven van 0.88% droge stof. Of is dit te simpel geconcludeerd?
Antwoord:

Je kunt 3 uur weidegang niet vergelijken met 24 uur weidegang. Als een paard slechts 3 uur in de weide wordt gehouden, dan zal hij vrijwel constant eten. Maar als een paard 24 uur per dag op de weidegang staat, dan zal hij ook veel tijd bezig zijn met bewegen, rusten etc. Een paard kan slecht 2,5% van zijn lichaamsgewicht aan droge stof per dag opnemen.

Lees meer over de grasopname tijdens weidegang.

Als een paard 24 uur per dag op de weide staat en er staat voldoende gras van goede kwaliteit, dan eet een paard altijd meer dan zijn behoefte, waardoor vaak overgewicht ontstaat. Om deze reden is het geen probleem om 24 uur per dag een graasmasker om te doen. Afhankelijk van de hoeveelheid gras en de voedingswaarde is het niet nodig om een extra aanvulling te doen. Tijdens de winter groeit er weinig gras, dus dan is een aanvulling met hooi wel gewenst.

Lees meer:
Onderzoek: effect van graasmaskers
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)rowena
17-06-2015 14:53
Ik heb ook een vraag over het graasmasker.
mijn paard heeft een pollenallergie. En kan daardoor alleen op wei staan met een pollennetje nu is hij ook gevoellog voor het verse hoge gras nu wil ik een graasmasker proberen maar is dat mogelijk met een graasmasker?

VoerVergelijk.nl
20-06-2015 09:29
Op zich zou een pollennetje in combinatie met een graasmasker mogelijk moeten zijn, maar is afhankelijk van de vormgeving van het graasmasker. Je zou er één kunnen kopen en dan kijken of beide goed passen. Zoniet, dan is ruilen vaak mogelijk. Succes!
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam