Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoe lang en welke weide voor een dikke Haflinger?


Door bezoeker Tan op 08-10-2014

Ik heb een 11-jarige haflinger. Ze heeft de laatste tijd slechte hoeven die steeds afbrokkelen. Ze is ook aan de dikke kant, maar ik weet zelf niet zo goed hoe ik het moet aanpakken. Hoeveel uur mag ze maximaal per dag in de wei? Moet ze in een wei met laag gras, een kale wei of een normale?
Antwoord:

Brokkelhoeven komen in de herfst vaker voor, door de wisseling in temperatuur en vochtigheid van de bodem. Brokkelhoeven kunnen ook veroorzaakt worden door droogte, onvoldoende beweging, tekorten in de voeding of slecht passend beslag. Door extra biotine aan het rantsoen toe te voegen kunnen de brokkelhoeven verminderen, maar hier kan enige tijd overheen gaan. Ook zijn er diverse supplementen om brokkelhoeven tegen te gaan.

Voor een Haflinger die te dik is, is het belangrijk dat het totale energiegehalte in het rantsoen verlaagd moet worden. Het totale energiegehalte kun je afleiden door het totale rantsoen in kaart te brengen. Bijvoorbeeld hoelang staat ze per dag in de weide? Hoeveel hooi/kuilgras en andere voedermiddelen worden per dag gegeven? Als het grootste gedeelte van het rantsoen uit weidegang bestaat, verminder dan de duur van de weidegang en vervang dit door tijd in de paddock en verklein daarnaast de weide, zodat minder gras gegeten kan worden. Een graasmasker is ook een goede oplossing om de grasopname te verminderen.

droogte, onvoldoende beweging, tekorten in de voeding of een slecht passend of versleten beslag - See more at: http://www.voervergelijk.nl/informatie/17/slechte-hoeven#sthash.x5IKUQJS.dpuf

Als er nog maar weinig gras in de weide groeit, dan zal extra hooi/kuilgras aangevuld worden. Kies een langstengelig grof hooi/kuilgras van uitgebloeid gras. Dit bevat weinig voeding en veel vezel. Geef ook geen onnodige extra's en zorg voor zoveel mogelijk beweging. Lees meer over dikke paarden

Lees meer:
Slechte hoeven
Zin en onzin van biotine
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam