Bezoekersvraag

Kennisbank

Oud hooi weken voor pony met Cushing?


Door bezoeker boer op 05-10-2014

Bij onze 15 jarige Welsh pony is Cushing geconstateerd na bloedonderzoek, omdat zij bevangen was geworden aan 4 benen. Nu adviseert de dierenarts om zo lang mogelijk oud hooi van vorig jaar te geven en zo lang mogelijk te weken Meestal zo'n 6 uur of langer. Nu vraag ik me af, klopt dit, kun je het best oud hooi blijven geven. Zit er in oud hooi echt minder suikers dan in nieuw hooi en maakt het dan uit of je het wel of niet weekt in water.
Antwoord:

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar het reduceren van het suikergehalte door hooi te weken in water.

Het ene onderzoek toonde aan dat 60 minuten weken in koud water of 30 minuten in heet water een suikerreductie van 31% oplevert. Bij het andere onderzoek zorgde 20 minuten weken voor een suikerreductie van slechts 5% en 16 uur weken leverde een suikerreductie van 27%.

Voor paarden die gevoelig zijn voor suikers (Cushing, Insulineresistentie en Hoefbevangenheid) is het aan te bevelen om het hooi minimaal 30 minuten in koud water te dompelen. Hoe langer hooi gedompeld wordt, hoe meer suiker verloren gaat, maar er gaan tevens andere voedingsstoffen verloren. Daarom is het belangrijk om het hooi niet te lang te weken en direct na het weken te voeren.

Bij lang weken gaan waardevolle voedingsstoffen verloren, maar ditzelfde geldt voor oud hooi. Hoe langer hooi wordt opgeslagen, hoe meer voedingsstoffen verloren gaan. Of het zinvol is om oud hooi te voeren hangt af van het suikergehalte in het hooi. Als je een nieuwe partij hooi hebt met een laag suikergehalte is dit misschien wel beter dan een oude partij met een zeer hoog suikergehalte. Om uitsluitsel te krijgen over het suikergehalte in het hooi zou een ruwvoeranalyse uitgevoerd moeten worden.

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam