Bezoekersvraag

Kennisbank

Scheef magnesium door luzerne?


Door bezoeker Norbart op 04-10-2014

Ik ben in het bezit van een 3 jarige, 10-01-2011, Arabier. Deze wordt nu 3 keer in de week een half uur gereden en 2 keer per week een half uur gelongeerd. Hij krijgt 3x per dag kuil, een flinke berg. Bijna onbeperkt. Daarnaast voer ik hem 1 kilo pavo care4life met een handje luzerne om te voorkomen dat hij te snel eet. Nu begreep ik echter dat de luzerne de verhoudingen erg scheeftrekt m.b.t magnesium. Klopt dit? Zoja, hoe kan ik dit weer gelijk trekken? Wat meer energie mag hij op zich wel krijgen, hij is vrij lui van aard
Antwoord:

Luzerne heeft een scheve calcium/fosfor verhouding van ca. 4:1, terwijl het rantsoen voor een volwassen paard ca. 2:1 moet zijn. Deze scheve calcium/fosfor verhouding kan ook invloed hebben op de opname van magnesium. De scheve calcium/fosfor verhouding kan recht getrokken worden door fosforrijke producten bij te voeren, zoals granen.

Echter in jouw geval wordt er slechts één handje gevoerd. Een paard handen is slechts een paar honderd gram. Deze hoeveelheid heeft te weinig invloed op het totale rantsoen van 3 x kuilgras per dag en zal geen negatieve gevolgen hebben op de balans in het rantsoen.

Om jouw Arabier iets meer energie te geven: lees meer over energieverhogende voeding.

Lees meer:
Feiten en fabels over luzerne

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam