Bezoekersvraag

Kennisbank

Te dikke D pony?


Door bezoeker middelaar op 03-10-2014

Ik heb een 5 jarige D pony die te dik is, ondanks haar stevige bouw. Ik rijd/longeer haar ongeveer 5/6 dagen in de week. Ze krijgt 2x per dag iets minder dan een halve gele schep met Kentucky Lite E. van Havens (granen mix), ze staat elke dag ongeveer 5 uur op de wei (korter kan bijna niet omdat andere mensen alle paarde in 1x naar buiten en binnen doen). Een graaskorf gooit ze van haar hoofd af. Ze staat ook niet meer op stro omdat ze haar hele stal bijna leeg at, ze staat nu op rubber matten. Ze krijgt na het rijden 2 worteltjes en ik voer haar 2x per dag maar een klein plukje hooi.Ik zou graag verder willen komen met mijn pony op het gebied van springen, dressuur en crossen. Maar omdat ze zoveel gewicht mee moet nemen gaat dat lastig met alles wat ik met haar doe.
Antwoord:

Je hebt al diverse maatregelen genomen om jouw pony te laten afvallen, maar blijkbaar is dit nog zonder resultaat.

Als je de duur van de weidegang niet kunt bepalen, dan kun je misschien wel de omvang van het weiland veranderen. Probeer jouw pony op een apart stukje weiland te zetten, door een klein stukje af te zetten. Weidegang draagt vaak erg bij aan het ontstaan van overgewicht. Met name als er veel gras in de weide staat, dan kan jouw pony in 5 uur erg veel eten.

Daarnaast is het belangrijk dat je pony wel voldoende buikvulling geeft. Als jouw pony maar een paar plukjes hooi krijgt en zijn stal met stro helemaal leeg eet, dan geeft dit aan dat hij wel behoefte heeft aan voldoende vezels. Geef hem bij voorkeur zeer grofstengelig hooi, bijvoorbeeld graszaadhooi. Dit bevat weinig voeding, maar zorgt er wel voor dat de spijsvertering gezond blijft en jouw pony buikvulling krijgt.

Afvallen is altijd een combinatie van minder caloriën en meer bewegen. Zorg dat jouw pony intensief bereden wordt. Vijf/zes dagen in de week is voldoende, maar zorg dat je hem dan ook goed aan het werk zet door minimaal 1 uur te rijden. Ga bijvoorbeeld ook lekker lange buitenritten maken. Langdurige arbeid met een lage intensiteit is erg goed om calorieën te verbranden.

Bij afvallen is veel geduld vereist, het kan namelijk wel maanden duren voordat het streefgewicht is bereikt.

Lees meer:
Overgewicht

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam