Bezoekersvraag

Kennisbank

Voldoende hooi en luzerne tegen brokkelhoeven?


Door bezoeker bangels op 01-10-2014

Op mijn stageplaats werken we met twee fjorden. Deze grazen op een wei waar niet echt nog gras op staat. Ze krijgen amper hooi of iets anders bijgevoerd. Eén van de fjorden is links voor super kort gekapt, zogezegd omdat het niet anders kan door het brokkelen (Dus hij staat heel ongelijk op zijn benen). Zou het brokkelen minderen met voldoende hooi en wat luzerne erbij?
Antwoord:

Brokkelhoeven worden niet per definitie door de voeding veroorzaakt. Ook andere factoren, zoals droogte, tekort beweging of erfelijke aanleg kunnen een oorzaak zijn.

Als het rantsoen met name uit hooi bestaat, dan is het belangrijk om te weten of het hooi voldoende voedingsstoffen bevat. Dit kun je ontdekken door kritisch naar het hooi te kijken of beter nog, een ruwvoeranalyse uit te voeren. Lees hier wat een goede kwaliteit ruwvoer is. Mocht het hooi tekorten geven, dan is een aanvulling met vitaminen en mineralen nodig.

Luzerne bevat veel vitalinen en mineralen die kunnen bijdragen aan een betere hoefkwaliteit. o.a biotine. Biotine kan op lange termijn bijdragen aan een betere kwaliteit van de hoeven. Ook bestaan er diverse biotine supplementen, maar let op: het effect is pas na drie tot zes maanden zichtbaar . Lees meer over de zin en onzin van biotine

Lees meer:
Brokkelhoeven

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam