Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoe lang moet hooi rusten/afsterven?


Door bezoeker Haren op 30-09-2014

Hoe oud moet hooi zijn dat in kleine pakjes geperst is om te voeren?




Antwoord:

Na het persen van de baaltjes hooi dient ca. 6 tot 8 weken gewacht te worden, alvorens het hooi gevoerd kan worden. Het hooi moet afsterven, waarbij het laatste vocht uit het hooi gehaald wordt. Dit proces van nabroeien is belangrijk voor het hooi. Als het hooi gevoerd wordt tijdens het proces van nabroeien dan kan een paard hier last van krijgen, bijvoorbeeld door koliekverschijnselen. Niet alle paarden krijgen last van hooi dat net geoogst is, maar voor de zekerheid kun je beter geen risico nemen. In de eerste 6 a 8 weken bestaat er ook kans op hooibroei, als het hooi nog teveel vocht bevat.

Als je een ruwvoeranalyse wilt uitvoeren, dan kun je dit ook het beste na 6 tot 8 weken pas doen. Voor deze tijd kunnen de testresultaten een onjuist beeld geven.

Tijdens de periode van afsterven verliezen giftige planten, zoals bijv. boterbloemen hun giftigheid. Andere planten, zoals zuring bijft in gedroogde vorm giftig, daarom laten paarden dit ook bijna altijd liggen.

Na zes weken kun je beginnen met het voeren van het nieuwe hooi, maar laat deze overgang geleidelijk verlopen. Het nieuw geoogste hooi kan namelijk heel anders zijn dan het "oude" hooi. Als hooi wordt opgeslagen verliest het langzaam zijn voedingswaarde. Voer hooi bij voorkeur binnen een jaar op.

Lees meer:
Opslag van ruwvoer
Hoe snel moet droog voordroogkuilgras opgevoerd worden?

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (3)



Stein
06-07-2015 10:05
Wat is het verschil tussen nabroeien en hooibroei? En hoe bepaal je of het hooi droog genoeg is?

VoerVergelijk.nl
07-07-2015 20:49
Nabroeien is het proces van afsterven, waarbij het laatste vocht uit het hooi wordt gehaald. Hooibroei ontstaat als het hooi te vochtig is en kan ervoor zorgen dat het hooi tot zelfontbranding komt door micro organismen die de temperatuur laten stijgen. Het hooi is droog genoeg als het minimaal 80% droge stof bevat. Het vochtgehalte kun je bepalen door het uitvoeren van een ruwvoeranalyse, maar gebeurt in de praktijk vaak op gevoel. Als de temperatuur van het hooi erg oploopt (boven 65 graden) dan begint de situatie gevaarlijk te worden.

Prutser
27-06-2019 21:58
Ik vind het een beetje gelul in de ruimte,is nog een gebruik van vroeger .Voordat je hooi in pakjes perst moet het sowieso goed droog zijn, anders gaat het schimmelen,dus dan mag er geen vocht meer aanwezig zijn in het gewas. Vroeger werd hooi meestal los opgeslagen, in een hooiberging die vaak aan 1 of 2 zijden open was, dan kon het hooi mooi afsterven. Als je heel schraal gras uit bijvoorbeeld een natuurgebied hooit, na 15 juni, geen bemesting, kan er niet zo veel misgaan.




Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam