Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoe snel moet droog voordroogkuil opgevoerd worden?


Door bezoeker Groot op 21-09-2014

De buurman bied mij nu hooi aan ( van nu sept2014) wat wel goed droog is (geen regen gehad) maar de luchtvochtigheid is toch aan de hoge kant dus sealed hij de pakken (170) in tegen broei. Nu is mijn vraag of deze pakken net zo snel opgevoerd moeten worden als kuil, of hoe lang mogen deze pakken open blijven staan, voordat het gaat schimmelen?
Antwoord:

Hoe droger het hooi, hoe langer het in een zuurstofrijke omgeving bewaard kan blijven. Kuilgras wordt ingepakt in plastic, om zonder zuurstof te fermenteren. Hoe droger het hooi is, hoe minder sprake is van het fermentatie proces.

Normaal gesproken heeft hooi een droge stof gehalte van meer dan 80%. Als hooi niet voldoende gedroogd is, maar niet in plastic gewikkeld wordt, dan wordt het stoffig, muf en schimmelig. Het direct inwikkelen van te vochtig hooi is een goede oplossing.

Kuilgras dient binnen 1 - 2 weken opgevoerd te worden, omdat anders schimmelvorming ontstaat. Het ingepakte hooi is iets langer houdbaar dan kuilgras, maar niet zo lang als normaal hooi. Hoe lang de pakken precies open kunnen blijven staan is afhankelijk van het waterpercentage in het hooi. Hoe droger het hooi, hoe langer je het kunt bewaren. Als je een geopende baal iets lager laat staan, controleer het hooi dan goed, alvorens het aan jouw paard/pony te voeren. De houdbaarheid is ook afhankelijk van de omgevingstemperatuur. In de zomer zal kuilgras sneller gaan broeien, dan in de winter.

Lees meer:
Verschil tussen hooi en kuilgras

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam