Bezoekersvraag

Kennisbank

Voeding voor Fries met PPID/Cushing?


Door bezoeker Maassen op 17-09-2014

Bij mijn 20-jarige Fries is onlangs PPID. geconstateerd. Hij is deze zomer erg afgevallen en zijn bespiering is afgenomen. Hij drinkt en plast veel. Verder zijn er geen klachten. Hij krijgt 2x per dag 1 kg brok met lijnzaaad, 1x slobber (PAVO) en onbeperkt hooi en gras. Desondanks valt hij af. Vandaag gaan we met medicatie beginnen. Wat adviseert u qua voeding?
Antwoord:

De hoeveelheid krachtvoer (2 kg brok en 1x slobber) is relatief hoog, afhankelijk van de arbeid die het paard verricht. Als er weinig met hem wordt gereden, dan zou het goed zijn om ieder geval geen slobber te geven.

Paarden met de ziekte van Cushing hebben baat bij een rantsoen met weinig suiker en zetmeel. Om deze reden kun je het beste zo min mogelijk krachtvoer en zoveel mogelijk ruwvoer geven.

In plaats hiervan zou je een hoogwaardig ruwvoer kunnen aanvullen. Kijk kritisch naar de kwaliteit van het hooi en gras. Zitten hier veel voedingsstoffen in? Is het fijn groen gras of is het hoofdzakelijk uitgebloeid gras met voornamelijk stengel. Indien je zeker weet dat het hooi voldoende voedingsstoffen bevat of je een ruwvoeranalyse hebt uitgevoerd, vul dan het rantsoen aan met andere vezelrijke producten, zoals bietenpulp of luzerne.

Naast een goed ruwvoerrantsoen zou je nog een beetje olie aan het rantsoen kunnen toevoegen. Olie levert veel energie en kan daarnaast zorgen voor een betere conditie. Olie is een veilige energiebron voor paarden met de ziekte van Cushing.

Lees meer:
Ziekte van Cushing
Vetrijk rantsoen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam