Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoe wordt mijn broodmagere Arabier dikker?


Door bezoeker Osinga op 17-08-2014

Ons Arabiertje is 23 met stokmaat < 150. Broodmager (BSC1, CRS1). Hij krijgt het hele jaar door zoveel mogelijk weidegang (van max. 13 uur 's-zomers tot 6 uur s'winters) Hij mag niet 24 uur buiten omdat hij ooit hoefbevangen is geweest. Krijgt dus ook eiwitarme (basis)brok bij zijn nachtrantsoen hooi als hij 's-avonds op stal wordt gezet, plus een lever- en galfunctie ondersteunend preparaat. Niets helpt! Wat te doen?
Antwoord:

Als uw Arabiertje hoefbevangen is geweest, dan betekent dit niet dat hij een rantsoen met laag eiwit nodig heeft. Hoefbevangenheid wordt veroorzaakt door suiker (fructaan) en niet door eiwit. Lees meer over hoefbevangenheid.

Paarden die te mager blijven, voornamelijk oudere paarden, krijgen vaak te weinig eiwit. Een ouder paard is niet meer in staat om het eiwit heel efficiënt te gebruiken.

U geeft ook aan dat hij een lever- en galfunctie ondersteunend preparaat krijgt. Als is aangetoond dat het paard leverproblemen heeft, dan is een rantsoen met weinig eiwit wel gewenst. Lees meer over leverziekte.

Sluit medische problemen, zoals gebitsproblemen en wormen uit, alvorens de voeding onder de loep te nemen. Raadpleeg bij twijfel een dierenarts.

Kijk vervolgens kritisch naar de kwaliteit en hoeveelheid gras in de weide en van het hooi. Bevatten deze voedermiddelen voldoende voedingsstoffen? En kan hij voldoende gras en hooi eten om in zijn behoefte te voorzien? Lees alles over ruwvoer

Bietenpulp
is een zeer geschikt voedermiddel voor sterk vermagerde paarden. Het is vezelrijk en zeer voedzaam.

Een conditiescore van 1 is erg laag. Dit valt onder de sterk vermagerde paarden. Bij deze paarden dient het rantsoen rustig opgebouwd te worden. Lees meer over sterk vermagerde paarden. 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam