Bezoekersvraag

Kennisbank

Groei bevorderen met voeding?


Door bezoeker Bults op 02-08-2014

Mijn paard van 3 blijkt, nu net vanuit de opfok, nog erg achtergebleven in de groei. Sinds een aantal maanden staat hij op een stal waar hij overdag buiten staat en 's avonds op stal, Hij wordt hier goed bijgevoerd, maar is nog steeds maar 1.56 m. Zijn ouders zijn beide 1.65. Ik vroeg mij af of ik met voer zijn groei kan optimaliseren zodat hij die 1.60 sowieso nog gaat halen. Ik ben erg benieuwd hoe voer hierin een rol kan spelen. Wat moet ik voeren om hem optimaal te laten groeien?
Antwoord:

Op éénjarige leeftijd heeft een paard ca. 61% van het volwassen gewicht bereikt en 90% van de volwassen hoogte. Op tweejarige leeftijd heeft het paard ca. 96% van het volwassen gewicht bereikt. Dit betekent dat een driejarige paard de grootste groeispurt heeft gehad.

De groei van een paard kan worden beïnvloed door diverse factoren zoals geboorte maand (veulens die in januari worden geboren zijn aanzienlijk kleiner dan veulens die later worden geboren), spenen (de groei vertraagd tijdens het spenen, maar verhoogd tijdens de volgende lente). Daarnaast speelt voeding een belangrijke rol in de groei van een paard. 

Voeding kan tijdens de eerste levensjaren de groei versnellen, indien (te)veel energierijke voeding wordt gegeven, zoals krachtvoer. Deze versnelling betekent niet dat de uiteindelijke hoogte van het paard sterk beïnvloed wordt, aangezien dit erfelijk bepaald is. Andersom geldt wel, als een paard tijdens de eerste levensjaren te weinig voeding krijgt dan kan dit leiden tot kleine, onvolgroeide dieren die niet in staat zijn om het genetisch groeipotentieel te bereiken.

Vanaf éénjarige leeftijd is het erg belangrijk om de groei van een paard goed in de gaten te houden en overvoeren dient voorkomen te worden. Als een paard te snel groeit, dan bestaat de kans op gewrichtsproblemen, zoals osteochondrose. Zorg ervoor dat de jaarling de juiste voedingsstoffen krijgt en de juiste verhoudingen van mineralen voor een stabiele, langzame groei. En geef niet teveel energierijke voeding. Lees meer over voeding voor 1 - 3 jarige paarden.

Aangezien een paard op driejarige leeftijd de grootste groeispurt heeft gehad, wordt de invloed van voeding op de groei ook minder. Door ervoor te zorgen dat het paard de juiste bouwstoffen binnen krijgt om in conditie te blijven, zou de groei ondersteund kunnen worden. Muesli's voor jonge paarden zijn speciaal gemaakt om de groei van een jong paard te ondersteunen. Raadpleeg de voerproducent voor de aanbevolen hoeveelheid per dag.

Eiwit is een belangrijke voedingsstof ter ondersteuning van de spierontwikkeling en groei. Let daarom op dat het voer een hoogwaardige eiwitbron bevat, o.a. het essentiële aminozuur Lysine is hierbij belangrijk. Lees meer over spieropbouw

Zorg daarnaast dat het paard voldoende ruwvoer van goede kwaliteit tot zijn beschikking heeft.

Lees meer:
Groei & ontwikkeling (3 - 8 jaar)
Fabel: eiwit is slecht
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)mevr.drs. M.W. Meijs
14-08-2014 14:07

Ook het achterblijven in groei is vaak te wijten aan besmetting met resistente kleine strongyliden.
Zeker wanneer het paard in de opfok staat, is het risico op besmetting erg groot!
Zie voor verdere info mijn reactie bij de vraag over het 28-jarige paard d.d. 10-08-2014.

mevr. drs. M.W. Meijs
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam