Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoeveel hooi naast 13 uur weidegang?


Door bezoeker Osinga op 01-08-2014

Onze paarden staan op dit moment tenminste 13 uur in de wei. Volgens 1 pensionklant moet haar paard toch nog tenminste 8 kg hooi hebben per dag. Het paard ziet er nu goed uit, dus wij denken dat het niet nodig is. Wat is jullie mening?
Antwoord:

De richtlijn voor de hoevelheid hooi voor een paard per dag is ca. 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Een paard van 600 kg zou dus ongeveer 9 kg ruwvoer per dag moeten krijgen. Hier moet inderdaad de hoeveelheid gras afgetrokken worden, omdat dit ook ruwvoer is.

In een gemiddelde weide eet een paard circa 4- 5 kg gras per uur. Bij 13 uur weidegang is dit ca. 50 kg gras per dag. Gras bestaat voor 84% uit water, dus 50 kg gras is ongeveer 8 kg droge stof.

Hooi bestaat voor 15% uit water, dus 8 kg droge stof staat gelijk aan 9,4 kg hooi. Afhankelijk van de lengte van het gras op de weide, zou deze hoevelheid weidegang voldoende ruwvoer moeten bieden voor een paard per dag.

Als de paarden ca. 11 uur op stal staan dan is het wel verstandig om 's avonds nog een plakje hooi (bij voorkeur grof hooi) te geven, zodat ze iets te knabbelen hebben tijdens de nacht. Als het paard gedurende 11 uur niets te eten krijgt, komt dit de spijsvertering niet ten goede, maar het bijvoeren van 8 kg hooi is echt veel te veel. Dit zou een goede richtlijn zijn als de paarden geen weidegang kregen.

Lees meer:
Grasrantsoen
Alles over ruwvoer

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam