Bezoekersvraag

Kennisbank

Afvallen tijdens beleren?


Door bezoeker Out op 17-07-2014

Ik heb een fjord van 4 jaar oud. Is nu een paar maanden onder het zadel waarvan de laatste 2 maanden wel 4 keer in de week ong. 15 minuten daarnaast misschien nog een keer loswerken. Nu is het probleem dat ze te dik is... Ik heb al verschillende dingen geprobeerd qua rantsoen. Op dit moment krijgt ze 's ochtends een handje Havens natural balance met gluco balance erdoor. Dan gaat ze van 9 tot half 8 op een vrij korte weide. Vervolgens op de paddock waar ze een plakje hooi van een klein baaltje krijgt en nog een keer dat handje muesli. Om 10 uur krijgt ze nog zo'n plakje hooi. Nu wil ik proberen om dat krachtvoer te laten, alleen betekent dat ze dan ook geen gluco balance meer kan binnenkrijgen (poeder voor suikers van phytonics) en dat ze eventueel als ze wel wat arbeid verricht heeft ze wel een handje muesli krijgt? Of heeft u andere oplossingen of idee├źn? Notitie: ze heeft een maand bij iemand anders gestaan om door te rijden toen was ze veel dunner, maar daar stond ze dag en nacht op de weide, kreeg hooi erbij en 2x per dag dat portie muesli, zelfde arbeid als nu. Dus meer als nu thuis. Hoe is dat mogelijk?
Antwoord:

Het probleem van het overgewicht dient niet gezocht te worden in het handje muesli dat het paard per dag krijgt. Een handje muesli is zo weinig voor het lichaam van een paard dat dit verwaarloosbaar is.

Veel belangrijker is het kritisch kijken naar de weide en het ruwvoer. In jouw vraag geef je aan dat de weide zeer kort is, maar hoe groot is de weide? Wellicht is jouw paard evengoed in staat om zich gedurende de hele dag zo vol te eten, waardoor hij gewicht aankomt. Probeer de weide te verkleinen en pas strookbegrazing of rotatie grazen toe.

Vanaf 9:00 uur tot 19:30 uur is 10,5 uur weidegang. Een paard kan ca. 4 -5  kg gras per uur opnemen. Dit betekent dat jouw paard toch nog ca. 40 - 50 kg gras per dag eet. Kijk ook naar het grasmengsel en het onderhoud van de weide. Een weide met voornamelijk raaigras (bijvoorbeeld oude koeienweide) is eigenlijk te energie/eiwitrijk voor voor een fjord. Paarden hebben baat bij een grasmengsel met diverse grove grassen en kruiden. Lees meer over grasmengsels.

Daarnaast is de kwaliteit van het ruwvoer van belang. Geef grof langstengelig hooi, in plaats van fijn groen hooi. Grof hooi is namelijk minder rijke aan  voedingsstoffen, maar levert wel de vezels die een paard nodig heeft.

De voedingswaarde van de weide en het ruwvoer kan het verschil zijn met de door rijperiode. Als het gras en hooi daar minder voedingswaarde bevatten, dan kan dit aanzienlijk schelen. Daarnaast kost het voor een paard erg veel energie in het begin van het aanrijden. De verhoogde energiebehoefte hield hem misschien ook slank.

Kijk dus kritisch naar de voedingswaarde van het gras en hooi en bouw daarnaast de training langzaam op. Naar mate het paard langer getraind zal worden zal hij ook beter op gewicht komen.

Lees meer:
Afvallen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam