Bezoekersvraag

Kennisbank

Dezelfde hoeveelheid kuilgras voeren als hooi?


Door bezoeker Standaert op 01-07-2014

Al jaren halen we hooi van 1,5H oud gras wei. Twee van onze paarden gaan regelmatig hoesten bij het geven van hooi ( hoewel dit redelijk stofvrij is in vergelijking bij aankoop hooi) Nu plannen we om van het gras kuil te maken. Maar moeten we daar nu nog stro bijvoeren als maagvulling, of kan je van kuil evenveel voeren als dat we van het hooi deden, ook voor hoefbevangen gevoelige paarden?
Antwoord:

Er zijn veel overeenkomsten tussen het kuilgras en het hooi wat jullie van eigen land zullen halen. De grassoort, bemesting en grondsoort zal hetzelfde zijn, waardoor de voedingswaarde in de basis ongeveer gelijk zal zijn.

Toch zijn er twee belangrijke verschillen tussen het kuilgras en het hooi:

1. Het fermentatieproces van kuilgras is anders dan van hooi. Dit fermentatieproces heeft invloed op het maagdarmkanaal van het paard en sommige paarden kunnen hier gevoelig op reageren.

2.  Hooi ligt langer op het land te drogen dan kuilgras, waardoor er meer voedingsstoffen verloren gaan. Daarentegen bevat kuilgras meer water dan hooi, waardoor een kilo kuilgras in verhouding minder voedingsstoffen bevat dan een kilo hooi. Let op: doordat kuilgras minder volumieus is, voer je ook snel meer, dus weeg je ruwvoer.

Je ziet vaak dat paarden sneller last hebben van overgewicht bij kuilgras dan bij hooi. Indien dit het geval is, dan is het verstandig om stro bij te voeren als maagvulling.

Over het algemeen bevat kuilgras minder suiker dan hooi, waardoor dit geen probleem mag vormen voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid.

Lees meer over een soortgelijke bezoekersvraag: Minder voeren van kuilgras dan van hooi?

Lees meer:
Hooi en kuilgras vergelijken
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Standaert
07-08-2014 21:49
Bedankt voor uw duidelijke uitleg.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam