Bezoekersvraag

Kennisbank

Voeren voor het rijden op wedstrijd?


Door bezoeker Kooge op 27-05-2014

Ik ga regelmatig op wedstrijd, waar ik meestal vroeg moet starten en vraag me af wat ik kan voeren voor het rijden? Kan ik krachtvoer geven? Hoelang van tevoren moet ik dit geven? En kan ik mijn paard gewoon een hooinet geven in de trailer?
Antwoord:

Voermanagement heeft grote invloed op de prestaties van een paard. Wielrenners eten koolhydraatrijke voeding voor de wedstrijd, maar extra opslag van energie blijkt mij paarden niet te werken. Op de dag van de wedstrijd wordt het rantsoen vaak aangepast. Sommige paarden krijgen veel minder voer (geen weidegang), anderen paarden krijgen veel minder hooi en soms wordt de hoeveelheid graan of andere hoogenergetische voeding verhoogt. Waarom veranderen wij het rantsoen van een paard? Wij weten dat een paard gebaat is bij zo min mogelijk veranderingen in het rantsoen en ook weten wij de gevaren, zoals spijsverteringsproblemen en koliek. Daarom worden grote veranderingen in het rantsoen op de dag van de wedstrijd niet aangeraden.

Krachtvoer voor de wedstrijd
Geef binnen 3 uur voor het verrichten van zware arbeid geen grote hoeveelheden krachtvoer meer. Na een krachtvoermaaltijd stijgt het bloedsuikergehalte en bereikt na ca. twee uur zijn piek. Bij een stijging van het bloedsuiker komt de hormoon insuline vrij. Een verhoogd bloedsuiker- en insuline niveau kan negatieve invloed hebben op de prestaties. Als je ’s middags wedstrijd hebt, dan kun je je paard gewoon voeren, omdat na ca. 5 uur de bloedsuiker- en insulinegehalten weer bij de normaalwaarden zijn. 

Voor lichte prestaties in combinatie met kleine hoeveelheden krachtvoer geldt: geef binnen 1 uur voor de arbeid geen krachtvoer meer.

Hooi voor de wedstrijd

Voor de wedstrijd kun je wel ruwvoer geven, omdat dit ook brandstof levert, maar geen invloed heeft op het insulinegehalte. Paarden werken, net als mensen, niet graag met een volle buik. Het verbruik van een grote hooi maaltijd (3 kg of meer) binnen twee uur van de oefening wordt afgeraden. Echter, kleine hooi/gras maaltijden zijn geen probleem.

Lees meer:
Basistips paarden voeren
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam