Bezoekersvraag

Kennisbank

Stalgebrek door te weinig ruwvoer?


Door bezoeker Hansma op 22-04-2014

Ons paard staat bij een pensionstal. De stalbodem wordt met vlas bedekt. Er wordt regelmatig gevoerd op gezette tijden. Veelal binnen de werkdag tussen 08 uur en 18-19.00 uur. Om 19-20.00 uur heeft ons paard alle voer op. Paarden gaan dagelijks naar buiten 's-winters in de paddock en na 1 mei op de wei. In de paddock en op stal loopt het paard al enige tijd rondjes. Hij schopt ook regelmatig naar zijn buik. De pensionhoud(st)er heeft al enkele keren aangegeven dat het paard neurologisch onderzocht zou moeten worden want hij heeft volgens haar iets in zijn hoofd. Zelf heb ik de indruk dat er de afgelopen tijd een stalgebrek ontwikkeld is, onder andere vanwege de geringe hoeveelheden ruwvoer, de stalbodem en de lange tijd die er tussen de laatste voeding 's-avonds en de eerste voeding 's-morgens. Langere tijd heeft er een hooinet in de stal gehangen. Waarmee de verschijnselen minder werden. De pensionhouder vindt dit echter ronduit lelijk en wil het hooinet liever vandaag dan morgen weghebben. Zou u willen aangeven wat uw mening in deze kwestie is.




Antwoord:

In de vraag wordt geen informatie gegeven over de totale hoeveelheid ruwvoer die het paard per dag krijgt. Het is erg belangrijk om precies te weten hoeveel ruwvoer jouw paard krijgt, dus weeg het ruwvoer en maak een inschatting van de totale hoeveelheid ruwvoer per dag. Geef jouw paard minimaal 1 - 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag.

Een paard is van nature gewend om continue vezelrijke voeding te verwerken. Hierop is de spijsvertering van een paard ingesteld. Laat een paard niet langer dan 6 uur per dag met een lege maag staan door het ruwvoer in meerdere porties te verdelen.

Als een hooinet geen optie is voor de pensionstalhouder dan zou misschien een andere slowfeeder een oplossing kunnen zijn. Er zijn diverse slowfeeders verkrijgbaar die de opname van het ruwvoer vertragen, waardoor paarden langer bezig zijn.

Probeer een paard zo natuurlijk mogelijk (kleine porties, zoveel mogelijk vezelrijke voeding) te voeren, dit komt de algehele gezondheid ten goede.

Lees meer:
Basistips paarden voeren
Top 3 meest gemaakte voerfouten
Alles over ruwvoer

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)






Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam