Bezoekersvraag

Kennisbank

Schimmel in kuilgras?


Door bezoeker Verheij op 03-03-2014

Als er een deel van een baal kuil beschimmeld is kan je dan de rest van het kuil wel geven of moet je deze hele baal weggooien? En hoe kan ik schimmel in kuilgras voorkomen?
Antwoord:

Of de rest van de baal nog bruikbaar is, is afhankelijk van de hoeveelheid schimmel in de baal. Als er gaatjes in het plastic hebben gezeten aan een zijkant of op een hoek van de baal en er is hier alleen schimmelvorming zichtbaar, dan zou dit gedeelte van de baal weggegooid kunnen worden en de rest van de baal wel opgevoerd worden.

Maar als de schimmel door de hele baal wordt aangetroffen en de geur is muf dan is het beter om de hele baal weg te gooien. Let op: schimmel is niet altijd direct zichtbaar. Kijk daarom kritisch naar de baal en let ook op de geur van het kuilgras.

Beschimmeld kuilgras mag nooit aan paarden worden gevoerd, omdat dit een negatief effect heeft op de darmflora en luchtwegen.

Hooi heeft minder snel last van schimmelvorming in vergelijking met kuilgras, maar ook in hooi kan schimmel voorkomen. Om problemen met beschimmeld ruwvoer te minimaliseren, koop het ruwvoer van een betrouwbare leverancier.

Hooi dient beschermt te worden tegen vocht. Doordat hooi relatief droog is, (ca. 85% droge stof) trekt dit snel vocht aan, waardoor aan de buitenkant schimmelvorming kan ontstaan in een vochtige omgeving. Zorg voor voldoende luchtcirculatie rondom het hooi en sla het bij voorkeur op pallets op, zodat de lucht eronder kan circuleren.

Voorkom bij kuilgras dat het plastic kapot kan gaan en plak gaatjes in het plastic dicht, zodat er geen zuurstof meer bij het kuilgras kan komen.

Controleer het ruwvoer altijd, alvorens het aan paarden te voeren.

Lees meer:
Alles over ruwvoer
Hooi en kuilgras vergelijken
Opslag ruwvoer

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam