Bezoekersvraag

Kennisbank

Oud bemest weiland geschikt voor paarden?


Door bezoeker Doppen op 03-03-2014

Ik heb een weiland gekocht waar vorig jaar kalveren opgelopen hebben . Dit weiland is in het verleden flink bemest met varkensmest. Vervolgens is de weide verschillende keren gemaaid. Het huidige gras is ongeveer 10 tot 15 cm hoog en begint bij de punten al af te sterven. Kan ik hier mijn paarden op laten lopen?
Antwoord:

Het is belangrijk om te weten hoe lang geleden het weiland zwaar bemest is geweest. Is het weiland vorig jaar nog zwaar bemest of is dit al langer geleden? Als het langer geleden is dan zou het kunnen dat de voedingswaarde in de loop van de tijd aanzienlijk is verminderd.

Als het gras lang en uitgebloeid is, dan zal de voedingswaarde aanzienlijk verlaagd zijn, echter blijft wel altijd voorzichtigheid geboden. Door de hoge mate van bemesting in het verleden bevat het gras hoogstwaarschijnlijk veel eiwitten. Vooral in het voorjaar zal dit gras snel groeien en veel voedingswaarde bevatten.

Laat de paarden daarom heel langzaam wennen aan het gras en geef ze steeds een klein stukje gras erbij. Als de paarden langere tijd op het hoge gras gezet worden dan is de kans op problemen groot. Begin met een 1 uurtje per dag en bouw dit langzaam op. Laat de overgang van stal naar weide heel langzaam verlopen.

Houd daarnaast de conditie van de paarden in het voorjaar goed in de gaten. Als het gras is het verleden zeer rijk bemest is geweest dan is de kans op overgewicht groter.

Lees meer:
Eiwit in voorjaarsgras: wanneer beweiden?

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam