Bezoekersvraag

Kennisbank

Oude pony op gewicht houden in de winter


Door bezoeker Wolting op 18-10-2010

Ik heb een pony van 27 jaar die met pensioen is. In de winter is het moeilijk om hem op gewicht te houden. Hij begint dan in te vallen bij de flanken. Hij krijgt 2 kilo Subli basisbrok per dag en 2 plakken hooi. Ik wil graag het afvallen voor zijn. 's Winters staat hij onder dek.
Antwoord:

Veel oudere paarden hebben in de winter moeite om in conditie te blijven. Het zachte weidegras is veel gemakkelijker verteerbaar dan hooi of kuilgras. Helaas is in de winter niet voldoende weidegras aanwezig, waardoor het paard aangewezen is op een rantsoen van hooi of kuilgras. Onder een dek zetten kan voor oudere paarden gewenst zijn om niet teveel energie te verbruiken voor het verwarmen van het lichaam.

Als het kauwen van hooi nog goed gaat, geef dan onbeperkt hooi om vermagering te voorkomen. Vezels en voeding uit hooi is heel belangrijk om de spijsvertering gezond te houden en het paard op conditie te houden.

Oude paarden
Vanaf de leeftijd van ca. 20 jaar hebben paarden een andere voedingsbehoefte, waardoor extra aandacht aan het rantsoen besteed moet worden. Bepaalde voedingsstoffen worden minder gemakkelijk opgenomen of moeten via het rantsoen extra aangeboden worden. Lees meer over voeding voor oudere paarden

Vermageren
Vermagering voorkomen kan op diverse manieren en verschilt ook per paard. Dit is afhankelijk van de behoefte, de staat van het gebit en de kwaliteit van het ruwvoer. Lees meer over voeding om een oudere pony/paard op gewicht te houden.

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)Wilma van der Wurf
19-04-2016 13:03
Mijn volbloedmerrie van 27 valt in slaap als zij in de paddock staat. Haar hoofd zakt naar de grond en dan gaat ze naar achteren leunen en valt bijna. Wat zou het probleem zijn, Cushing?

VoerVergelijk.nl
19-04-2016 22:13
Beste Wilma, deze vraag kun je het beste voorleggen aan jouw dierenarts die de merrie ook nader kan onderzoeken, zodat eventueel een diagnose gesteld kan worden.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam