Bezoekersvraag

Kennisbank

Wat te voeren naast weidegang en hooi?


Door bezoeker Slingerland op 12-02-2014

Mijn twee merries (NRPS, 19 jr en KWPN, 20 jr) gaan van een pensionstal naar onze eigen stal met weide. Ze zullen recreatief gereden worden (dat worden ze nu ook), ongeveer 4x 1 uur per week. Ze krijgen nu ongeveer 3/4 kg brok per dag en (zo goed en kwaad als dat kan op een pensionstal) genoeg ruwvoer. Ik wil ze nu alleen op een goede kwaliteit droog hooi zetten en de brok weglaten en voor de vitaminen/mineralen/sporenelementen een weidekoek per dag geven. De paarden zullen overdag de weide opgaan en zullen 's avonds worden opgestald. Voor de nacht kunnen ze onbeperkt bij het hooi en overdag zullen ze in de weide kunnen, maar hun beider stallen blijven ook open, zodat ze bij slecht weer kunnen schuilen. Overigens staat in de weide paardengras van Barenbrug. Mijn vragen zijn de volgende: - hebben ze nog hooi nodig naast de weidegang overdag? - worden de vitaminen/mineralen/sporenelementen voldoende gedekt door een weidekoek?
Antwoord:

Als de paarden overdag op de weide staan, dan is het bijvoeren van hooi overdag niet noodzakelijk. Dit is wel afhankelijk van de weide en het seizoen. In de winter groeit er weinig gras en als de weide kaal gegeten of vertrapt is, dan hebben de paarden niets meer te eten. Het gras bevat in de winter ook weinig voedingsstoffen. Dan zou het bijvoeren van hooi wel van belang kunnen zijn, maar als er voldoende gras staat dan hebben de paarden overdag voldoende te knabbelen.

Als de paarden recreatief worden bereden en voldoende hooi krijgen van goede kwaliteit, dan zou het bijvoeren van brok niet nodig zijn. Als het hooi niet geanalyseerd wordt, dan kun je niet zeker stellen dat de paarden alle voedingsstoffen krijgen die zij nodig hebben. Daarom is de aanvulling van een weidekoek zeer verstandig. In een weidekoek zitten alle vitaminen en mineralen die een paard nodig heeft.

Als het hooi onvoldoende voedingsstoffen bevat dan zullen de paarden wellicht afvallen, dan is het belangrijk om kritisch naar de kwaliteit te kijken en eventueel hoogwaardig ruwvoer aan te vullen.

Lees meer:
Bezoekersvraag: uitsluitend ruwvoer voldoende?
Uitsluitend ruwvoer voor jonge paarden?
Uitsluitend ruwvoer voor sportpaarden?

Uitsluitend ruwvoer voor jonge paarden
Uitsluitend ruwvoer voor sportpaarden - See more at: http://www.voervergelijk.nl/bezoekersvraag/321/uitsluitend-ruwvoer-voldoende#sthash.dGyugzfS.dpuf
 
Uitsluitend ruwvoer voor jonge paarden
Uitsluitend ruwvoer voor sportpaarden - See more at: http://www.voervergelijk.nl/bezoekersvraag/321/uitsluitend-ruwvoer-voldoende#sthash.dGyugzfS.dpuf

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam