Bezoekersvraag

Kennisbank

Waarom eet mijn paard 12 kg hooi per dag?


Door bezoeker Hoeven op 06-02-2014

Ik heb een PRE hengst, van 14 jaar. Is al 11 jaar bij mij. Hij heeft altijd een ongelofelijke behoefte aan ruwvoer. Het is niet aan te slepen, hij blijft ervan eten. Het maakt niet uit wat hij verder bijgevoerd krijgt. Nu krijgt hij er 2 x p/d een portie pulp bij, met Metazoa Broxxx en 600 gram eiwitbrokken. Hij eet alles goed op, schrokt niet, heeft geen voernijd. Hij is een tijd te dik geweest, afgelopen zomer is hij afgevallen, waarschijnlijk omdat het gras al snel op was, i.v.m. de droogte. Daarom wordt hij nu bijgevoerd. Voor die tijd heeft hij zeker 3 jaar op alleen ruwvoer gestaan, en gras. Staat dagelijks 6-10 uur in de weide. Verkiest hooi boven gras.(Makkelijker te eten?) Waar zou die behoefte aan het blijven eten vandaan komen? Krijgt 12 kg hooi p/d.
Antwoord:

Een hoeveelheid van 12 kg hooi per dag, aangevuld met twee porties bietenpulp per dag is relatief veel. In de vraag wordt geen informatie gegeven over het gewicht van het paard. Een paard dient ca. 1 - 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht aan ruwvoer per dag te eten. Een volwassen paard weegt ca. 600 kg. De richtlijn komt dan neer op 6 - 9 kg ruwvoer per dag.

Een paard kan 2% van zijn lichaamsgewicht aan droge stof per dag opnemen. Hooi bevat ca. 84% droge stof. Dus een paard van 600 kg zou ca. 14 kg per hooi per dag moeten kunnen op eten.

Het gevoel van verzadiging is per paard verschillend, maar ook per kwaliteit van het hooi. Heel grofstengelig hooi bevat weinig voedingswaarde, maar is voornamelijk buikvulling. Hiervan zal een paard sneller verzadigd zijn zonder dik te worden. Als jouw paard geen overgewicht heeft, dan is het niet erg om veel ruwvoer te geven. Maar als jouw paard wel last krijgt van overgewicht dan zou je kunnen kiezen voor grover ruwvoer of bijvoorbeeld stro bijvoeren. Hierdoor krijgt het paard wel vezelrijke voeding binnen, maar wordt hij minder snel dik. Ook kun je overwegen om het hooi door middel van een slowfeeder te geven.

Lees meer:
Voedingswaarde ruwvoer

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam