Bezoekersvraag

Kennisbank

Is een zoutblok altijd nodig?


Door bezoeker Alberts op 30-01-2014

Mijn paard raakt geen zoutblok aan, ongeacht welke smaak het is (bijv. wortel, appel, munt etc.). Ook de afkomst maakt geen verschil, gewone zoutblokken of uit de Hamalaya. Mijn paard krijgt een compleet vitaminen en mineralen supplement, aangevuld met een kleine hoeveelheid krachtvoer. Hierover zou ik zout kunnen toevoegen, maar is dit echt nodig?
Antwoord:

De algemene regel is dat paarden vrijwillig zout zouden moeten kunnen opnemen. Paarden hebben een aangeboren vermogen om zelf te reguleren wanneer zij extra zout nodig hebben.

Paarden vermijden zoutblokken om verschillende redenen. Sommige paarden hebben een afkeer tegen de vorm van het zout. Als dit het geval is, dan kun je los zout in een emmer beschikbaar stellen (wel overdekt). Andere paarden weigeren om blokken te consumeren waaraan mineralen zijn toegevoegd(meestal gekleurde blokken). Dan zou de overstap naar witte zoutblokken kunnen helpen om opname te stimuleren. Tenslotte kunnen blokken die op de grond liggen in de weide, paddock of stal ongewenst smaken (zoals mest en urine), waardoor ze onaantrekkelijk worden voor paarden. Dan zou het kunnen helpen om het zoutblok in een houder op te hangen.

Als een paard een compleet vitaminen en mineralen supplement krijgt, dan zou dit voldoende natrium en chloride kunnen bevatten om in de behoefte van het paard te voorzien. Dit kan eenvoudig gecontroleerd worden door het etiket te raadplegen en dit te vergelijken met de behoefte per dag. Natuurlijke voedermiddelen, zoals gras en ruwvoer bevatten geen significante hoeveelheden natrium, waardoor het belangrijk is om dit in het rantsoen aan te vullen. Middelgrote paarden (500 kg) hebben in rust ca. 25 gram natriumchloride per dag nodig, volgens de Nutrient Requirement of Horses and Kentucky Equine Research. Deze behoefte is afhankelijk van prestatie, temperatuur en luchtvochtigheid.

Lees meer:
Behoefte vitaminen en mineralen
De toegevoegde waarde van een zoutblok
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam