Bezoekersvraag

Kennisbank

Bij maagzweer overstappen van brok naar granenmix?


Door bezoeker Buuringen op 26-01-2014

Mijn paard heeft last van maagzweren doordat bij ons op stal eerst biks wordt gevoerd en daarna pas kuil/hooi. Dit is meerdere malen gevraagd andersom te doen maar dat gaat om bepaalde redenen niet. Mijn paard staat nu op 2 x 1 kg biks (sportbrok) per dag. Ik wil de overstap maken naar 5 granenmix met een vitaminebrok erin verwerkt. 2 x 1 kg. Is dit aan te raden om zo de zuurgraad naar beneden te krijgen? (evt. met een handje lucerne erbij).
Antwoord:

Maagzweren worden niet per definitie veroorzaakt, door eerst krachtvoer te geven en daarna ruwvoer. Meestal worden maagzweren veroorzaakt door een tekort aan vezelrijke voeding. Als een paard last heeft van maagzweren dan is het wel beter om eerst ruwvoer te geven en daarna krachtvoer. Maar als dit om praktische redenen niet haalbaar is, dan zijn er andere oplossingen mogelijk. Je zou bijvoorbeeld gehakseld ruwvoer door het krachtvoer kunnen mengen, zodat je paard langer en beter moet kauwen op het krachtvoer. Hierdoor wordt meer speeksel aangemaakt, wat een neutraliserend effect heeft op de zuurgraad van de maaginhoud. Luzerne heeft van zichzelf ook een bufferend effect, waardoor dit een nog groter effect heeft. 

Het overstappen van brok naar granenmix, maakt niet zoveel verschil. Over het algemeen moeten paarden wel beter kauwen op granenmix, dan op brok, maar granenmix bevat meestal nog meer zetmeel, dan brok. Dit zetmeel heeft juist een groot effect op de zuurgraad in de maag.

Daarnaast is het belangrijk dat het paard bij voorkeur onbeperkt ruwvoer tot zijn beschikking heeft, zodat hij de hele dag vezelrijke voeding kan eten. Een langere periode zonder voeding is schadelijk voor paarden met maagzweren. Je zou bijvoorbeeld het ruwvoer in een slowfeeder kunnen geven, zodat het paard de hele dag iets te knabbelen heeft.

Lees meer:
Maagzweren

 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam