Bezoekersvraag

Kennisbank

Basisbrok vervangen door haver?


Door bezoeker verbon op 31-12-2013

Mijn paard krijgt 10 uur weide- gang en 2,5 kg hooi als hij op stal staat. Er staat nu minder gras op het land. Krijgt mijn paard voldoende ruwvoer binnen? Wat is beter voor een paard, basisbrok of geplette haver? Hij krijgt dagelijks 100gr pavo vital complete. Kan ik de basisbrok vervangen door haver?
Antwoord:

In de winter groeit het gras nauwelijks. Bij een temperatuur lager dan 6 graden Celsius groeit gras niet. Daarnaast bevat het gras in de winter ook zeer weinig voedingsstoffen. Een hoeveelheid van 2,5 kg hooi naast 10 uur weidegang is in de zomer voldoende, maar in de winter kan dit tekort zijn. Houd de conditie van uw paard goed in de gaten. Verhoog bij vermagering de hoeveelheid hooi.

Het verschil tussen haver en basisbrok is de eenzijdigheid van haver. Haver is een graan met een hoog energiegehalte, maar relatief weinig vitaminen en mineralen. Een basisbrok is een compleet krachtvoer voor paarden, gemaakt van divere granen met toegevoegde vitaminen en mineralen. In het opgegeven rantsoen wordt de behoefte aan vitaminen en mineralen grotendeels gedekt door de Pavo Vital Complete. Daarom zou de basisbrok vervangen kunnen worden door haver.

Lees meer:
Alles over ruwvoer
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam