Bezoekersvraag

Kennisbank

Kan mijn paard 5 uur zonder water?


Door bezoeker Mordant op 29-12-2013

Mag een paard 5 uur zonder water, ook in de winter op wei staan
Antwoord:

Het belang van water in het dagelijks rantsoen van het paard wordt vaak onderschat. Water is essentieel voor de vochtbalans van het lichaam, vertering van voedsel en gezondheid van het maagdarmkanaal.

Een paard verliest water via zweet, urine, ontlasting en ademhaling. Dit verlies kan direct worden aangevuld door middel van het opnemen van drinkwater of indirect via vochtrijke voedermiddelen. Denk hierbij aan gras, wat voor ca. 84% uit water bestaat. Wanneer het vochtverlies dusdanig groot is dat het paard extra water nodig heeft om goed te kunnen blijven functioneren, krijgt het paard dorst. Dit is het signaal voor het paard om op zoek te gaan naar water. Omdat je niet weet wanneer je paard dorst krijgt, dien je ervoor te zorgen dat je paard altijd de beschikking heeft over drinkwater, ook in de wintermaanden wanneer je paard minder lijkt te drinken. Op deze wijze voorkom je gezondheidsproblemen door een verstoorde vochtbalans.

Ook al is het misschien een heel gedoe om de watervoorziening in het weiland op orde te krijgen, voor je paard is het wel het beste wanneer hij op ieder moment van de dag de beschikking heeft over drinkwater.

Lees hier meer over watervoorzieningen in het weiland.

Lees meer:
Column: Water, het vergeten voedermiddel

 

 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)ilona piris
25-02-2019 14:53
water in de wei, is zeker in de zomer een must. in de winter is dit lastig: iedere keer 15 waterbakken leegblazen als het vriest, een oppervlak van 6Ha, doe je ook niet. dus in de winter gene water in de wei. tot nu toe houd ik 20 jaar paarden en heb nog nooit last van nieren of blaas gehad door te weinig water. ca 6 uur weidegang in de winter lukt best. maart gaat doorgaans het water weer aan. dit soort dingen die hier absoluut gesteld worden, maken alleen maar dat klanten met kennis van en website of uit ene boek gaan ageren te gen pension stal houders met hun jarenlange ervaring. ik zou eerder zeggen : een paard moet binnen 24 uur voldoende lang en voldoende water tot zich kunnen nemen: dus m.i. 18 van de 24 uur is genoeg. en de uren daarbuiten gras. vers echt gras: ook in de winter
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam