Bezoekersvraag

Kennisbank

Is zetmeel slecht voor een paard?


Door bezoeker Koning op 06-10-2010

De laatste tijd is er bij ons op stal veel discussie over zetmeel in paardenvoer. Zetmeel zou "slecht" zijn voor een paard. Klopt dit en wat kunnen jullie mij vertellen over het al dan niet nodig zijn van zetmeel in paardenvoeders?
Antwoord:

Er is veel onduidelijkheid bij paardenhouders over de rol van zetmeel (als ook suikers) in voeding.

Zetmeel (en suiker) zijn koolhydraten die in paardenvoer voorkomen variërend van ca. 18 - 45%. Bekijk producten. Zetmeel en suiker zijn de voornaamste energieleveranciers in krachtvoer. Een paard heeft dus zetmeel in de voeding nodig om energie vrij te maken in het lichaam voor prestaties. Dus zetmeel is niet op voorhand slecht.

Grote hoeveelheden zetmeel in het lichaam kunnen echter wel voor problemen zorgen. Als bijvoorbeeld veel kg krachtvoer(meer dan 3 kg) tegelijk gegeven wordt dan is het mogelijk dat onverteerd zetmeel doorstroomd naar de blinde en dikke darm waar het problemen kan veroorzaken, zoals koliek en darmstoornissen. Daarom dient altijd in kleine porties gevoerd te worden. Lees meer basistips

Voor bepaalde paarden kan veel zetmeel in het voer wel ongewenst zijn. Bijvoorbeeld voor paarden die gevoelig zijn voor spierbevangenheid, paarden die insulineresistent zijn of bij de ziekte van Cushing. Bij sobere rassen, zoals Ijslanders, Haflingers etc is het ook af te raden om een voeder te geven met een hoog zetmeelgehalte(> 40%), omdat deze paarden weinig energie nodig hebben.  

Bij insulineresistentie en spierbevangenheid wordt een rantsoen geadviseerd, waarbij de energie voornamelijk uit vet wordt gehaald in plaats van uit zetmeel. Lees meer over een vetrijk rantsoen

Voor paarden die prestaties moeten leveren is zetmeel in kleine hoeveelheden en meerdere porties dus niet slecht. Het energiegehalte van krachtvoer staat in relatie tot het zetmeelgehalte. Voer met een hoog energiegehalte bevat vaak ook meer zetmeel.

Lees meer:
Energie voor zware prestaties

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam